Izetbegović: Najbolji put za BiH je integracija u EU i NATO

Region 13. apr. 201815:11 > 15:14
Podeli:
Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je opredeljen za multietničku, demokratsku i prosperitetnu BiH koja treba da bude država ravnopravnih naroda i građana.

„Najbolji put za ostvarivanje te vizije i ideala za koje smo se borili i borimo, jeste puna integracija naše zemlje u Evropsku uniju i NATO“, rekao je Izetbegović na ceremoniji povodom osnivanja nekadašnje Armije BiH, u kasarni 7. muslimanske brigade u Zenici.

On je ocenio da je nova strategija EU za Zapadni Balkan otvorila novu priliku da BiH ubrza evropske integracije, sustigne susedne zemlje i do 2025. godine ostvari punopravno članstvo u EU.

„Za to će nam biti potrebno više zajedničkog rada, a manje sebičnog politikantstva“, naglasio je Izetbegović.

On je rekao i da još postoje oni „koji drsko atakuju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, dovode u pitanje njenu održivost, prete podelama, podrivaju njene institucije i njen medjunarodni subjektivitet, te pokušavaju da ponište napredak koji je postignut zajedničkim mukotrpnim naporima“.

„Odgovor takvima su dodatni napori koje ćemo uložiti da završimo posao koji smo započeli“, naglasio je Izetbegović.

Predsedavajući Predsedništva BiH je rekao da će se nastaviti gradnja Oružanih snaga BiH, koje su, kako je ocenio, sposobne i spremne da efikasno odgovore na sve rizike i pretnje, bezbednosne i odbrambene izazove.

Izetbegović je izrazio uverenje da će uskoro biti aktiviran Akcioni plan za ulazak BiH u NATO.

„Nastavićemo da čuvamo mir i stabilnost, nastavićemo naš evropski put i ubrzano uvoditi evropske standarde u svim segmentima društva i istrajavati u prepoznatljivim civilizacijskim vrednostima BiH. Oni koji pokušavaju kreirati haos i beznađe neće nas obeshrabriti“, rekao je on.