Grci i Makedonci prvi put o roku za rešenje spora oko imena

Region 12. apr. 201814:12 > 14:18
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Šefovi diplomatija Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, objavili su posle sastanka u Ohridu novi napredak u pregovorima u sporu oko naziva Makedonije i da su prvi put razgovarali o vremenskom okviru za rešenje.

„Prvi put smo razgovarali o vremenskom okviru i koracima ako se postigne rešenje, i o implementaciji“, rekao je Dimitrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kocijasom, posle tročasovnih pregovora u vili makedonske vlade u Ohridu.

Dimitrov je istakao da su razgovarali o svim pitanjima koja predstavljaju razliku oko naziva Makedonije i da u deli ima napretka jer su ta pitanja „sazrela“, a da o delu još postoje razlike.

„Ovo je bio razgovor bez nadmudrivanja, s velikim razumevanjem za potrebe drugog. Razgovarali smo o svim pitanjima koja prave razliku u sporu oko naziva. Naš glavni izazov je kako glavne brige dve strane da sastavimo i da nađemo kombinaciju koja će da obezbedi rešenje“, rekao je Dimitrov.

Po njegovim rečima, istovremeno kada i ministri, odvojeno su razgovarale visoke diplomate dve zemlje, koje su na osnovu napretka u Beču pre destak dana, praktično usaglasile tekst o budućoj saradnji dveju strana u raznim oblastima.

Diplomate su, dodao je, radili i na tekstu o sprečavanju „iredentizma“ sa obe strane, i na „preambularnim paragrafima“ budućeg bilateralnog sporazuma.

Dimitrov je rekao da će on i Kocijas o današnjim razgovorima informisati svoje premijere i istakao da se proces nastavlja i da će se s Kocijasom ponovo sastati narednih dana.

Grčki ministar spoljnih poslova je potvrdio da je napravljen napredak i na nivou ministara, i radnih grupa dva ministarstva.

„Postoji napredak. Ostaje manje tema za rešavanje, ali su to najteže teme. Danas smo napravili pozitivan korak i nadamo se da ćemo postići da teški problemi postanu lakši“, rekao je Kocijas.

Grčki ministar je ponovio da on i Dimitrov nastoje da reše probleme koji su nastali u prošlosti, a koje su drugi izazvali.

Kocijas je najavio da će se s Dimitrovom ponovo sastati 3. i 4. maja u Solunu, kao i 11. i 12. maja na skupu na kojem će se diskutovati o budućnost Evrope.

Današnji sastanak u Ohridu je bio treći Kocijasa i Dimitrova u poslednjih 20 dana. Oni su prethodno o rešavanju spora oko naziva Makedonije razgovarali 30. marta u Beču.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije njenog severnog suseda na istoimenu grčku pokrajinu.