"Noćni vukovi" na turneji po BiH, prolaze i kroz Srbiju

Region 20. mar 201811:36 > 11:38
Podeli:
Izvor: REUTERS/Vasily Fedosenko/File Photo

Ruski bajkeri "Noćni vukovi" boraviće na trodnevnoj turneji u BiH, iako je njihovom vođi Aleksandru Zaldostanovu, zvanom Hirurg, zabranjen ulazak u BiH, pošto je proglašen opasnošću po nacionalnu bezbednost. Po istom osnovu u BiH je zabranjen ulazak i Saši Saviću, vodji "Noćnih vukova" u Srbiji.

„Tura će se održati, čak i bez mene, ali je oni ne mogu zaustaviti“, izjavio je za agenciju Interfaks Zaldastanov, koji je navodno jedan od najboljih prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U okviru devetodnevne rute „Ruski Balkan“, članovi ove bajkerske grupe preći će maršrutu od 2.000 kilometara koja obuhvata: Beograd – Novi Sad – Frušku Goru – Bijeljinu – Brčko – Banjaluku – Doboj – Valjevo – Čačak – Kruševac – Niš – Belu Palanku – Ćupriju – Jagodinu – Kragujevac – Belu Crkvu – Beograd.

Kako je najavljeno, oni bi danas trebalo da stignu u Bijeljinu, odakle će otići za Brčko, a u sredu bi trebalo da stignu u Banjaluku.

U Doboju bi trebalo da borave 22. marta, odakle će se vratiti za Srbiju.

BiH je jedna u nizu zemalja koja je zabranila ulazak Zaldostanovu i Saviću, a direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić obrazložio je da je „reč je o osobama koje su pretnja po sigurnost“.

Mediji u BiH su objavili da će „Noćni vukovi“, njih oko 20, koliko ih dolazi u tu zemlju, biti posebno tretirani pri ulasku i tokom boravka u BiH.

„Mi ne možemo reći da oni u punom smislu reči predstavljaju pretnju po sigurnost BiH, ali neke izjave, neke disidentne tonove i neke njihove nagoveštaje možemo dovesti u kontekst mogućih podizanja tenzija u BiH“, rekao je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Prema njegovim rečima, ne bi bio sporan dolazak klasičnih moto bajkera u BiH.

„Ali, ako sa sobom nosite odredjene političke poruke koje u turbulentnom bosanskohercegovačkom vremenu mogu da izazovu odredjene tenzije i da proizvedu neke vrste straha, naravno da to nije dobro za BiH“, kazao je Mektić.

Ogranak „Noćnih vukova“ u Republici Srpskoj najavio je da će podneti tužbu protiv Mektića zbog, kako su naveli, laži i svakodnevng blaćenja njihovog ugleda.

Američka ambasada u BiH ocenila je da dolazak „Noćnih vukova“ u BiH negativno utiče na stabilnost, da nije koristan i da ga ne treba podržavati.

„Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da reše ovo pitanje. Pozivamo vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće bezbednosne pretnje“, navela je američka ambasada u BiH.

Ruska ambasada u BiH je saopštila da se predstojeća moto-trka „Ruski Balkan“ pokušava „lažno predstaviti kao pretnja sigurnosti“, kao i da je ta manifestacija zamišljena kao hodočašće sa stanicama kod manastira, crkava, kao i kulturno-istorijskih znamenitosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

U ruskoj ambasadi su naveli da je reč o neodgovornim pokušajima da se „veštački stvori napetost u BiH“, a da je cilj motociklističke manifestacija „popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mesta koja su povezana sa ruskom istorijom i rusko-srpskim kulturnim vezama“.