Svakom ko se vrati u mesto daju hiljadu evra

Region 17. mar 201811:50 > 11:53
Podeli:
Izvor: Ilustracija/N1

U okviru politike kojom pokušava da se poboljša loša demografska slika opštine, gradački načelnik Matko Burić odlučio se na konkretne korake, usmerene prema mladima. Naime, na sledećoj sednici Opštinskog veća naći će se i nacrt jedne zanimljive, na području Makarske rivijere, a verovatno i šire, inovativne odluke.

Reč je o odluci o podsticajima na području opštine Gradac, kojom želi da se podstaknu mladi koji su „trbuhom za kruhom“ otišli u inostranstvo da se vrate u rodni kraj. Takvih je na području najjužnije, a po pitanju iseljavanja moguće i najtužnije opštine, puno – barem 30.

Burić ima „interni“ registar čije brojke nisu nimalo optimistične. Najviše je mladih otišlo u Irsku, pa Nemačku, a odluka kojom želi da ih podstakne da se, pogotovo ako su na nekakvoj „vagi“, vrate kući, predstavlja konkretnu pomoć. To je 7500 kuna, odnosno hiljadu evra u obliku jednokratne naknade.

Svaki povratnik koga povuče nostalgija, te sreću odluči da potraži na području gradačke opštine pola iznosa dobiće nakon zaključenja ugovora s opštinom, a drugu polovinu tek nakon što godinu dana i provede na području Gradca.

Pod inostranstvom se, da ne bude zabune, ne misli na rad u Bosni i Hercegovini, ili, recimo, u Sloveniji.

Načelnik Burić kaže kako se ne zavarava time da će se Gračani, koji su se snašli negde u Irskoj ili Nemačkoj, vratiti kući zbog nekoliko hiljada kuna.

„S jedne strane, to jeste simbolična mera kroz koju želimo da poručimo da nam je stalo, ali s druge strane ipak jest neki konkretan, prvi korak koji predstavlja prelazak s reči na dela. Volio bih da se mladi vrate, ali iskreno, nisam siguran hoće li ova mera biti dovoljna.“