Ivanić: Razmena teritorije sa Srbijom bi bila korisna za BiH

Region 10. mar. 201810:08 > 10:15
Podeli:
Izvor: N1

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da očekuje pravu "eksploziju sukoba", ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nešto nametne u vezi sa Izbornim zakonom BiH. Ivanić smatra i da bi razmena teritorije sa Srbijom oko Rudog trebalo da bude korisna za BiH, ali da o tom pitanju BiH nema stav.

Ivanić je naveo da je situacija u vezi sa Izbornim zakonom BiH teža nego što to javnost razume, te da je zbog dva koncepta, koja su isključiva, teško doći do srednjeg rešenja.

„Ako oni Mostar ne mogu rešiti tolike godine, onda je rešenje zakona ravno utopiji. A izjava Valenina Incka da će čekati do kraja aprila ili maja je amnestiranje partija od dogovaranja“, rekao je Ivanić za list Politika.

Kada je reč o granici BiH sa Srbijom, Ivanić smatra da bi razmena teritorije oko Rudog trebalo da bude korisna za BiH, ali da o tom pitanju BiH nema stav.

„Nisam siguran da postoji spremnost da se te stvari otvore, a to bi bilo značajno za BiH i pomoglo bi nam da rešimo teži problem granica sa Hrvatskom, na moru i kod Kostajnice“, naveo je Ivanić.

Ivanić smatra da je pitanje granica bolje sada rešavati, nego kada se nepotrebno budu zakomplikovale pozicije, a da je za priču o arbitraži rano i da ima još dosta prostora za dogovor.

On je naveo da je BiH trenutno nema stav ni o predlogu Beograda u vezi sa korišćenjem zemljišta oko hidrocentrala u Malom Zvorniku zbog eventualnih popravki, ali da insistira na razgovorima.

Ivanić je istakao da se stiče utisak da je hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović blizak tome, a da bošnjački član Bakir Izetbegović još nije, iako Beograd ima korektan predlog.

„Ako BiH nije zadovoljna ponudom, mogla je da kaže šta zahteva, ali nije, jer se unutar bošnjačkih struktura to doživljava kao pitanje suvereniteta. Napravljen je osećaj da BiH nešto daje, iako nije tako“, rekao je Ivanić.

Komentarišući nedavno održanu trilateralu BiH-Srbija-Hrvatska u Mostaru, Ivanić je rekao da se pominjao moratorijum na zapaljive izjave, ali da je to ostalo neusaglašeno, te da veruje da će se o tome razgovarati na sledećem sastanku.

On je naveo da su razgovori bili veoma direktni i otvoreni, da je otvoren ogroman broj tema, te da veruje da će prve efekte o mostu u Gradišci imati za petnaestak dana.

Govoreći o auto-putu Beograd-Sarajevo, Ivanić je ocenio da je najbolje rešenje da ide u dva pravca, preko Tuzle i preko Višegrada, te da Turska, kao zainteresovana strana, treba da razgovara sa entitetskim vlastima o modalitetima izgradnje tih pravaca.

Govoreći o nedavnoj poseti Kosovu i Metohiji, Ivanić je rekao da bezbednosni uslovi nisu teški kao ranije, ali nije želeo da govori o značaju koju bi za Srbe donela Zajednica srpskih opština, jer smatra da političari iz Republike Srpske i BiH ne treba previše da se upliću u te odnose.