Blokiran saobraćaj širom BiH, kilometarske kolone vozila

Region 28. feb 201819:28 > 19:39
Izvor: N1

U nekoliko gradova u Federaciji BiH od jutros su zbog protesta boraca blokirane saobraćajnice, zbog čega su nastale kilometarske kolone, a oni koji su putovali ili se vraćali iz Zenice, Tuzle, Sarajeva ili Mostara, ostali su zaglavljeni.

„Situacija je posebno alarmantna jer se u automobilima nalaze i deca, a temperatura je ispod nule“, javili su federalni mediji. 

Blokada traje ceo dan, a niko od nadležnih nije se obratio borcima. U više navrata pokušano je da se probije kolona u Zenici i Tuzli, ali su borci sprečili prolaz. Borci koji protestuju naložili su vatre i pokušavaju da se ugreju, a meštani su im doneli ćebad. 

Predstavnici boračkih udruženja oborili su stablo na magistralnom putu M-17, na planinskom prevoju Ivan, kako bi sprečili učesnike u saobraćaju da silom prođu kroz blokadu. Magistralni put M-17 blokiran je i u Jablanici. Pre obaranja stabla na ulicu, jedan od učesnika u saobraćaju pokušao je na silu da prođe kroz blokadu, koju čini nekoliko stotina predstavnika boračkih udruženja. 

Na ovom lokalitetu nalaze se raspoređene jake policijske snage, a duge kolone automobila formirane su u oba smera.

Saobraćaj je u prekidu na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mestu Karuše, u mestu Donja Golubinja kod Žepča, putu Sarajevo-Konjic, na petlji Šićki Brod u Tuzli, petlji Blatuša u Zenici i na Vogošćanskoj petlji u Sarajevu.

Na ulazu u tunel na Ivan-sedlu okupilo se 300 demobilisanih boraca, a tu su i relativno jake policijske snage, koje za sada samo nadgledaju proteste. 

Borci u FBiH traže da bude utvrđen borački dodatak i uspostavljen tačan registar boraca.