BiH predala Junkeru odgovore iz Upitnika Evropske komisije

Region 28. feb. 201813:09 > 13:12
Podeli:
Izvor: Tanjug/Fena/Almir Razic

Predsedavjući Predsedništva BiH Dragan Čović i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić predali su u Sarajevu odgovore iz Upitnika Evropske komisije prededniku Komisije Žan-Klodu Junkeru.

„Komesar (Johanes) Han i ja jako smo zadovoljni i sretni što smo ovde. Ovo je jedan važan dan za BiH i za EU. Evropa i BiH će od sada i nadalje ići zajedno“, kazao je Junker i dodao da je „urađen odličan posao“.  

Evropski komesar za proširenje Han rekao je da ne može reći kada će BiH postati kandidat za članstvo u EU.  

„Proučićemo sve odgovore koje ste nam dali. Ići ćemo korak po korak i videćemo kako se stvari razvijaju. Treba činiti razliku između brzine i brzopletosti. Radi se o ozbiljnom radu, odgovori moraju biti ozbiljni“, kazao je on.  

Izvor : Tanjug/Fena/Almir Razic

Čović je zahvalio predsedniku Evropske komisije na prijateljskim rečima i savetima, ocenivši da će svaki naredni korak BiH na putu ka EU biti brži i efikasniji.  

„To je bio ogroman posao, radili smo ga 14 meseci, uvažavajući funkcionisanje u BiH. Trebalo nam je osam meseci da uspostavimo mehanizam koordinacije (različitih nivoa vlasti). Verujem u usaglašen Upitnik, na svim nivoima vlasti, gde je učestvovalo više od hiljadu službenika“, rekao je Čović.  

Prema njegovim rečima, BiH može da stigne svoje susede na putu ka EU, ali da to isključivo zavisi od nosilaca političkog života u BiH. 

„Uveren sam da klima pred izbore neće zaustaviti naše aktivnosti, već obrnuto, da će ubrzati isunjavanje obaveza iz Reformske agende“, kazao je Čović.  

BiH je bilo potrebno više od godinu dana da odgovori na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a konsenzus između različitih nivoa vlasti postignut je za oko 94 odsto odgovora.