Bošković: Crnogorski oficiri u misiji Kfora na Kosovu

Region 28. feb. 201808:32 > 08:36
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Kevin Wolf

Crnogorski minstar odbrane Predrag Bošković saopštio je da će Crna Gora povećati učešće svojih vojnika u misiji u Avganistanu, te da će po prvi put poslati dva oficira u Kforovu misiju na Kosovu.

Bošković, koji boravi u zvaničnoj poseti SAD-u, za Glas Amerike je kazao da bi crnogorski oficiri Kforu trebalo da se pridruže do kraja godine.

On je objasnio da će Crna Gora, koja je članica NATO-a, jednog oficira uputiti u Kforov štab u Prištini, a drugog u kancelariju za vezu koja se nalazi u Skoplju.

Na pitanje o reakciji Srbije na tu odluku Podgorice, Bošković je kazao da „Crna Gora prati svoje interese“ i da „razume politiku vojne neutralnosti“ koju vodi zvanični Beograd.

Crnogorski ministar odbrane je potvrdio da je Savet za odbranu i bezbednost odlučio i da poveća broj vojnika u NATO-ovoj misiji ISAF u Avganistanu, sa sadašnjih 18.

Bošković nije precizirao koliko je povećano crnogorsko učešće u toj misiji, u kojoj je Crna Gora za osam godina u šesnaest kontigenata angažovala ukupno 418 vojnika.

Vladinu odluku narednih meseci treba da potvrdi Skupština.

Crnogorski ministar odbrane boravi u poseti SAD, gde se u utorak u Pentagonu sastao sa američkim sekretarom za odbranu Džejmsom Matisom, s kojim je potpisao sporazum o bezbednosnim merama za zaštitu tajnih podataka.

Bošković je objasnio da sporazum podrazumeva da dve države razmenjuju sve bezbednosne podatke u saglasnosti s procedurama.

Dodao je da će sporazum obezbediti Crnoj Gori i pristup novim tehnologijama, što će omogućiti „potpuno drugačije koncipiranje oružanih snaga i novu i moderniju opremu“.