Na protestu u Skoplju zapaljena grčka zastava

Region 27. feb. 201821:09 > 21:13
Podeli:
Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP

Grčka zastava zapaljena je u Skoplju na protestu na kojem je zatraženo od Vlade Makedonije da prekine pregovore sa Grčkom oko imena.

Na fotografijama koje je preneo portal “A1 on” (a1on.mk), vidi se grupa mladića među demostrantima, koja drži u rukama grčku zastavu u plamenu.

Na protestu koji je započeo ispred Info centra EU, a završen ispred Sobranja Makedonije, prema slobodnim procenama izveštača učestvovalo je nekoliko hiljada građana.

Demostranti su nosili makedonske zastave, među kojima i sa suncem iz Vergine, uzvikivali „Makedonija, Makedonija“ i pevali „Jedno ime imamo, u duši ga nosimo, za tebe život dajemo, o Makedonijo“ i druge patriotske pesme, poručujući premijeru Makedonije Zoranu Zaevu da je izdajnik. Na skupu je govorio i vladika Makedonske pravoslavne crkve Petar Agatangel.

Učesnici protesta su zatražili da se prekinu pregovri sa Grčkom oko imena, da se povuče dogovor o dobrosusedstvu Makedonije sa Bugarskom, kao i Zakon o upotrebi jezika kojim se proširuje upotreba albanskog, i da se oslobode pritvoreni učesnici prošlogodišnjeg nasilja u Sobranju.

Protestom, u orgvanizaciji nekoliko makedonskih nacionalnih patriotskih organizacija, obeležena je godišnjica početka protesta „Za zajedničku Makedoniju“ koji je završen nasilnim upadom u parlament 27. aprila 2017. godine.

Najveća opziciona partija u Makedoniji VMRO DPMNE juče je saopštila da ne stoji iza protesta koje su organizatori nazvali „protestnim maršom za odbranu imena Makedonije“.

Zbog protesta saobraćaj u centru Skolja je večeras bio zatvoren.