Mesić odbio da bude počasni građanin Sarajeva zbog Pamuka

Region 27. feb. 201813:39 > 14:09
Podeli:
Izvor: N1

Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske, odbio je da bude počasni građanin Sarajeva. Mesić je za N1 potvrdio da je gradskim vlastima Sarajeva pismom javio da, zbog slučaja sa književnikom Orhanom Pamukom, ne želi da primi titulu.

Pre dve sedmice za ovu nagradu je bio kandidovan turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade Orhan Pamuk. Komisija za izbor i imenovanja Gradskog veća, koju čini sedam članova, prvobitno je bila „sedam prema nula“ za Pamuka kao počasnog građanina Sarajeva.

U međuvremenu, četiri člana su promenila mišljenje zbog, kako je navedeno, nedostatka elemenata za dodelu nagrade nakon čega su mediji preneli da je umesto Orhana za ovu nagradu kandidovan Stjepan Mesić.

„Odlučili su kako priznanje umesto Pamuku treba dati (Stjepanu) Mesiću“, pojasnio je Hini vlasnik Baybook-a Damir Uzunović koji sumnja da je u pozadini cele priče politika, odnosno dodvoravanje vladajuće bošnjačke stranke Turskoj, odnosno režimu Redžepa Tajipa Erdogana.

Međutim, kako je za N1 naveo Mesić, niko mu se iz Gradske uprave Grada Sarajeva nije javio u vezi sa kandidovanjem, a nakon što je iz medija saznao za navodnu kandidaturu, odlučio je da se gradskim vlastima obrati pismom u kojem je napisao da zbog celog slučaja sa Orhanom Pamukom ne želi da bude počasni građanin Sarajeva.