Dodik: Ne želimo NATO granicu na Drini

Region 24. feb. 201815:24 > 15:30
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pedsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas, tokom Prvog foruma srpske dijaspore u Banjaluci, da odbiju bosansku dijasporu, navodeći da će "u narednim danima biti izloženi pritiscima institucionalizacije tzv. bosanske dijaspore".

„Neću okolišati, odbacite i odbijte to, jer to nije deo onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Naša politika je jedinstvena srpska nacionalna dijaspora, u organizacionom smislu jedini zajednički predstavnik Srba iz RS i Srbije“, kazao je Dodik. 

Dodik je ponovo negirao državnost BiH, navodeći da je BiH „teritorija koja nema prefiks države niti ga je dobila u Ustavu i Dejtonskom sporazumu“, dok je za RS rekao da je država i da se „ne sme odustati od ideje državnosti, koja nije uperena protiv bilo koga“.

„U BiH želimo da gradimo odnose u kojima ćemo se poštovati, kao i da BiH odustane od centralističkog uređenja države, jer je to nemoguće“, kazao je predsednik RS. 

Dodik tvrdi i da je RS prepoznata na spoljnopolitičkom planu kao faktor, istovremeno optužujuži predstavnike iz Saveza za promene da su u zajedničkim institucijama BiH pristali na legitimizaciju određenih odluka koje su ranije doneli visoki predstavnici, a kojima su, kako je ocenio, oduzeta neka od prava RS. Predsednik RS je kazao da taj entitet odbija članstvo BiH u NATO, ističući da se zalaze za vojnu neutralnost BiH. 

„Ne želimo da vidimo granicu na Drini nikakve vrste, a pogotovo ne NATO granicu na Drini. Ne želimo u vojnom smislu da budemo odvojeni od onoga što je naša matica. Mnogima se to ne sviđa“, izjavio je on.

Dodik je kazao i da je istorijski iskustvo Srba sa NATO-om negativno. 

„U dva navrata veoma otvoreno je tukao naš narod, pobio mnoge civile i urušio našu snagu“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, NATO je bio „na strani muslimana i Hrvata, a protiv Srba“, koristeći i municiju sa osiromašenim uranijumom.
Dodik je zaključio da RS želi da gradi mir u BiH, u kojoj neće biti visokog predstavnika. On je naveo da Srbi danas imaju „dve države – Srbiju i RS, koje funkcionišu kao deo regionalne, političke, bezbednosne i svake druge stabilnosti“. 

„Želimo da doprinesmo stabilnosti. Naš cilj nije nikakav sukob, destabilizacija, već uporna politička borba za naša prava…RS jeste zagledana u Srbiju i u ono što ona čini. Smatramo da je potrebno ne odreći se tog jedinstva“, istakao je Dodik. 

Forumu srpske dijaspore u Banjaluci prisustvuj generalni sekretar Kabineta predsednika Srbije Nikola Selaković, predstavnici srpskih udruženja, humanitarnih udruženja i akademske zajednice iz 20 zemalja.