Gardijan: U BiH povukli priznanje Orhanu Pamuku zbog Turske

Region 20. feb. 201821:36 > 21:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/ Osman Orsal

Gradska Uprava Grada Sarajeva pod pritiskom iz Turske povukla je odluku o proglašenju književnika Orhana Pamuka počasnim građaninom Sarajeva, piše britanski list Gardijan.

Priznanje „počasni građanin“ ove godine trebalo je pripasti Orhanu Pamuku, ali to se, prema rečima nekih gradskih većnika, neće desiti.

Razlog je, kako je rekao većnik Naše stranke u Gradskom veću Sarajeva Vibor Handžić, „nepodobnost Orhana Pamuka kod trenutne vlasti u Republici Turskoj“ odnosno njegovo protivljenje turskoj politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovo otvoreno pisanje o stravičnom zločinu nad Jermenima.

U Gardijanovom tekstu, između ostalog, navodi se da je izdavačka kuća Buybook kandidovala Pamuka uoči njegove posete Sarajevu, ali da se dogodio preokret na drugom glasanju, jer su četiri člana glasala protiv dodele priznanja Pamuku, iako je prvobitno sedam članova bilo ‘za’.

Gardijan citira direktora Buybooka Damira Uzunovića: „Objašnjenje je bilo da Orhan Pamuk nije uradio ništa za Sarajevo. Neki članovi vladajuće stranke procenili su da dodeljivanje nagrade Pamuku može da prouzrokuje ljutnju Vlade Turske. Ovom prilikom su poslali poruku Pamuku da nije dobrodošao u Sarajevo.“

Uzunović ističe da je Pamuk jedan od najvažnijih savremenih pisaca, koji je najčitaniji i najpoznatiji pisac u BiH. „Kao eksluzivni izdavači njegovih dela za BiH pozvali smo gospodina Pamuka da poseti Sarajevo.“

List Gardijan prenosi reakcije većnika opozicionih stranaka – Samira Fazlića (Naša stranka) i Malika Garibije (SDP Stari Grad) koji su osudili odluku da se književniku ne oda priznanje Počasnog građanina zbog, kako ističu, povezanosti vladajućih struktura u Gradu Sarajevu i vlasti u Republici Turskoj.