Slovenija sprema tužbu: EU mora da kazni Hrvatsku

Region 20. feb 201811:12 > 11:16
Podeli:
Izvor: Reuters/Antonio Bronic

Slovenija preti da će tužiti Hrvatsku Briselu i Sudu EU, ako Zagreb ne počne da realizuje arbitražnu presudu u vezi sa Piranskim zalivom, što bi moglo da dovede do finansijskog kažnjavanja Hrvatske i oduzimanja prava glasa unutar Unije.

Slovenija najavljuje da je spremna da podigne političke uloge u sporu sa Hrvatskom oko prava na ribarenje u Savudrijskoj vali, precizira list „Politiko“. 

Dvojica neimenovanih diplomata poručili su da Slovenija planira da prijavi Hrvatsku prvo Briselu, pa, ako Evropska komisija odbije da interveniše, i Evropskom sudu pravde. Pozivanje na član 259 u sporu oko prava na ribarenje predstavlja veliki korak, jer se on obično koristi u slučajevima kada članice na postupaju u skladu sa obavezama iz EU ugovora. 

Jedan od pravnih stručnjaka EU ocjenjuje da bi to bio „ekstreman korak“ Slovenije, koji bi vodio intervenciji Komisije ili presudi Evropskog suda pravde. To bi moglo da dovede do finansijskog kažnjavanja, pa i ograničenja prava glasa u EU, ako Hrvatska bude ignorisala odluku Komisije ili Suda.

„Ako Hrvatska uskoro ne promijeni svoje gledište o arbitraži, Slovenija će biti primorana da iskoristi pravna sredstva na nivou EU“, rekao je za „Politiko“ slovenački premijer Miro Cerar.