Plenković: Sloveniji i Hrvatskoj ne treba pomoć EU

Region 15. feb 201812:37 > 12:51
Podeli:
Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u razgovoru za magazin Politiko da spor između Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva nije veliki i da ga dve zemlje mogu rešiti same, bez pomoći Evropske unije.

„Naravno da smo otvoreni za savete prijatelja. No s našeg stajališta se radi o bilateralnom problemu koji moramo da rešimo međusobno, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da Hrvatska i Slovenija u istoriji nikada nisu bile u sukobu“, rekao je Plenković.

Dok je u prvom delu intervjua hrvatski premijer objasnio smernice Hrvatske povodom politike Evropske unije, u drugom delu Plenković se pozabavio hrvatsko-slovenačkim sporom.

„Nadamo se da ćemo pronaći rešenje i čitavu stvar malo ‘dedramatizovati’. To nije velika stvar i zato je ne bi trebalo dizati s nivoa odnosa dveju država“, rekao je Plenković. On je od Slovenije zatražio „malo više fleksibilnosti“.

„Evropska komisija je već 2009. omogućila postupak arbitražnog suda iz kojeg se Hrvatska povukla“, rekao je Plenković i dodao kako se i ta sama činjenica ne bi trebalo shvatati kao poziv predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru da se meša u sukob.

„Mi ćemo to već sami kad-tad rešiti“, rekao je Plenković.