Nabavka pušaka i "ruska obuka" u Srpskoj uzburkale BIH

Region 14. feb 201819:41 > 19:42
Podeli:
Izvor: N1

Odluka o nabavci 2.500 pušaka za potrebe MUP-a Republike Srpske i dalje je tema sporenja u Bosni i Hercegovini. U MUP-u Republike Srpske tvrde da je reč o modernizaciji, predsednik tog entiteta, Milorad Dodik kaže da je to samo početak, a u Federaciji BiH dominira stav da se Republika Srpska preterano naoružava.

Bivša kasarna u banjalučkoj četvrti Zalužani od 4. aprila postaje kamp za obuku MUP-a Republike Srpske. To za neke, možda, ne bi bilo sporno, da formiranje kampa ne prati i odluka vlasti u Banjaluci o nabavci 2.500 komada dugih cijevi za pripadnike Specijalne policije.

Oružje će biti kupljeno od Zastava oružja iz Kragujevca.

Resorni ministar, Dragan Lukač, kaže da je reč o zakonitoj nabavci oružja, jer je postojeće zastarelo.

„U skladu sa našim planom i programom smo ušli u obnavljanje naoružanja, i odlučili da nabavimo 2.500 pušaka“, naveo je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

„Želim da kažem da je ovo tek prva količina koja će biti nabavljena. Policiji RS je bilo zabranjeno 20 godina da nabavlja oružje, i zato nam se i dogodilo u Zvorniku da terorista upadne u policijsku stanicu i ubije policajca, i dvojicu rani“, naveo je predsednik RS Milorad Dodik.

Ne tumače svi odluku o kupovini dugih cevi na isti način kao Lukač i Dodik.

„Puno je 2.500 pušaka, to je skoro jedna brigada u vojsci. Dodik pravi paralelnu vojsku od policije u RS“, navodi Đuro Kozar, vojno-politički analitičar.

I ne samo to. Deo javnosti je alarmiran zbog navoda da će specijalce Republike Srpske, obučavati Rusi.

MUP RS i predstavnici Ruske Federacije potpisali su ranije Memorandum o saradnji kada je reč o borbi protiv internacionalnog kriminala i terorizma.

Na različite kvalifikacije o naoružavanju MUP-a Republike Srpske, u OSCE-u oprezni.

„Očekujemo da će u narednih nekoliko dana biti dostupno više informacije. I nadamo se da će to doprinijeti boljem obrazloženju o tome zašto je to urađeno“, kaže Brus Berton, šef misije OSCE-a u BiH.

Prema pravilima IPTF-a, svaka policijska stanica u BiH može imati 10% dugih cevi od ukupnog broja policajaca, čega se, prema navodima direktora FUP-a, pridržava Federacija.

Naspram 2.500 dugih cevi u Republici Srpskoj, MUP Kantona Sarajevo 2015. nabavio je 70 komada.

Iz MUP-a Županije Posavske su za N1 potvrdili da poseduju 244 pištolja, i tek 17 dugih cevi. Granična policija BiH je pre tri godine opremljena s dodatnih 30 automatskih pušaka.