Ribari u Piranskom zalivu "uhvaćeni u mrežu" politike

Region 02. feb 201820:06 > 20:12
Podeli:
Izvor: N1

U Piranskom zalivu, preko granice Hrvatske i Slovenije za koju svaka od dve zemlje postavlja na drugom mestu, pljušte kazne hrvatskim i slovenačkim ribarima. Upleteni u mrežu politike, poručuju svojim vlastima da se dogovore kako se granični spor ne bi prelamao preko njihovih leđa. Ekipa N1 je sa njima provela dan.

Zbog nevremena nema novih isplovljavanja. No savudrijskim ribarima i dalje stizu slovenske kazne.

„To nije solucija. Moraju sesti, popričati, dijalog i rešiti taj problem. Ne može se taj problem rešiti preko mojih leđa, zapravo naših ribara iz Umaga i Savudrije i ribara iz Slovenije“, rekai je Diego Makovac, ribar iz Savudrije.

Ministar pravosuđa obećao im je pravnu zaštitu. Privremena mera za privremeni mir – žalbe na slovenske kazne.

„To je ono što smo očekivali. Dodeljen nam je advokat i prvi korak je žalba, a onda ćemo dalje razgovarati kada dobijemo odgovor druge strane“, kaže Robert Momić, predsednik Udruženja ribara.

Slična situacija i s druge strane. Slovenački ribari dobijaju kazne iz Hrvatske.

„Ja sam to na početku rekao da će se to dogoditi, čim jedni krenu kažnjavati, odmah će krenuti i drugi. Na kraju, stradamo samo mi ribari. Čekamo da se politika dogovori i to reši“, kaže Zlatko Novogradec, slovenački ribar iz Pirana.

Ribari se boje novih kazni, ali boje se i da se pojave na slovenačkoj granici.

„Sve skupa to je jako komplikovano i ljudi se još uvek boje da idu preko granice, nismo baš sto posto sigurni, mi smo te igračke što se igraju s nama i videćemo ubuduće kako će to ići dalje“, izjavio je Ezio Kocijančić, ribar iz Savudrije.

A kako će sve ići dalje, čini se da to ne zna ni hrvatska ni slovenačka vlada.