Grabar Kitarović: Slovenija se ponaša neodgovorno

Region 27. jan 201822:01 > 22:05
Podeli:
Izvor: PIXSELL/Edina Zuko

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović smatra da se Slovenija slanjem kazni hrvatskim ribarima neodgovorno ponaša, zbog čega može doći do eskalacije situacije.

Ona je rekla da nije htela da dođe do toga, te da Hrvatska neprestano zagovara razgovor i dogovor. 

„Dali smo i predloge rešenja za koje držim da bi Sloveniji mogli biti prihvatljivi. Ovo može samo da eskalira i stanje naravno nije dobro da se u sve to uvlače naši i slovenački ribari, da na kraju građani na terenu stradaju zbog toga“, navela je predsednica Hrvatske.

Komentarišući odluku hrvatske policije da uputi kazne slovenačkim ribarima koji su prešli liniju razgraničenja u Piranskom zalivu, Kitarovićeva je rekla da je Hrvatska odgovorila istom merom, na jedini način kojim u međunarodnom pravu može odgovoriti – reciprocitetom. 

Slovenačka policija saopštila je da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, te da će naredne sedmice nastaviti na sličan način da sprovodi zakon. U međuvremenu, hrvatska policija poslala je kazne na adrese osam slovenačkih ribara, koji učestalo prelaze granicu van graničnog prelaza bez odobrenja. 

Slovenija je 30. decembra počela da primjenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom, prema kojoj joj pripada 80 odsto Piranskog zaliva i dobila je koridor do međunarodnih voda. Hrvatska, koja je pre saopštavanja odluke izašla iz postupka arbitraže, ne priznaje odluku Arbitražnog suda.