Ribari u Savudriji: To što rade Slovenci nije humano

Region 27. jan 201818:14 > 18:29
Izvor: N1

Hrvatska uzvraća Sloveniji - nakon što je slovenačka policija najavila da šalje 14 kazni hrvatskim ribarima zbog nedopuštenog ulaska, Hrvatska je poslala Sloveniji diplomatsku notu i najavila da će učiniti isto. Hrvatska policija istakla je da sve snima i evidentira, te da će na adrese slovenačkih ribara takođe poslati kazne.

U Savudriji dan kao i svaki drugi. 14 prekršajnih naloga koje je Slovenija poslala zbog nedopuštenog ulaska u, kako oni kažu, njihove vode, savudrijski ribari, kažu, nisu još primili.

„Ja sam bio 14, 15 puta tamo, vidi se da tamo radim u tom delu mora, da je to naše, da tamo radimo. Kazne su minimalno 500 evra, da l’ će oni sve staviti na jednu ili dnevno – videćemo“, kaže ribar iz Hrvatske Diego Makovac.

Čekaju tako kazne da stignu na njihove adrese, što je očito pitanje trenutka. No, platiti ih neće.

„Ja ću je otvoriti, znatiželjan sam, a onda ću ili original, ili kopiju kazne poslati MUP-u, a čak razmišljamo da angažujemo i Advokatsku komoru jer to što rade Slovenci nije humano“, upozorava Makovac.

Nakon što je Slovenija krenula u jednostranu primenu arbitraže, ribarima je na sastanku država garantovala punu zaštitu – i to se nije promenilo – podseća Ivan Vrdoljak, predsednik HNS-a, partnera Vlade.

„Ako dođu, one još nisu stigle, biće prosleđene MUP-u i Vlada će ih zaštititi.

Hrvatska je tako poslala još jednu u nizu diplomatskih nota. Ovoga puta najavila je i kontramere.

„Hrvatska strana će zbog ovih pokušaja jednostranog sprovođenja kompromitovane i za Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke od strane državnih vlasti Republike Slovenije, u cilju zaštite svoje teritorije biti prisiljena da odgovori na jednak način“, navodi se u saopštenju.

Pa će tako hrvatska policija, koja je već više puta isticala da sve snima kamerama i radarima – poslati kazne slovenačkim ribarima za prelazak granice, ali i najavljuju i postupke iz domena ribarstva. Policija ističe da je dosad bilo 235 povreda crte razgraničenja i da se uglavnom radi o osam istih ribara.

U svom saopštenju Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poručilo je i da najava slanja kazni nije u duhu dobrosusedske saradnje ni evropskih vrednosti i još jednom pozvala Sloveniju da problemu pristupi mirno i bez jednostranih poteza. Slovenija, pak, poručuje da ona neplatišama može zabraniti ulazak u zemlju, a Hrvatska da će na adrese slovenačkih ribara slati kazne koje se mogu naplatiti i prilikom prelaska granice.

Takva razmena kazni nije rešenje, smatraju savudrijski ribari koji će kažu i dalje – na more.