Izbori za predsednika Crne Gore 15. aprila

Region 19. jan 201811:02 > 11:07
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović raspisao je izbore za predsednika države za 15. april ove godine.

„Verujem da će izbori biti održani u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi i da ćemo svi zajedno još jednom pokazati zašto je Crna Gora lider u svom okruženju. Pozivam sve punoletne građanke i građane da izađu na izbore i izaberu najboljeg kandidata“, rekao je predsednik Skupštine.  

Rok za dostavljanje kandidatura za predsednika države je 26. mart.  

Stranke vlasti i opozicije zasad ne otkrivaju namere po pitanju predsedničkih kandidatura, a još je nepoznanica da li će se na izborima kandidovati lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.  

Stranačka baza DPS-a plebiscitarno želi Đukanovića u predsedničkoj trci, iako se on oktobra 2016. godine po treći put u političkoj karijeri povukao s državnih dužnosti.  

Đukanović o kandidaturi: Ako se ukaže realna potreba države…

Đukanović se nije direktno izjasnio o mogućoj kandidaturi, navodeći da „ne veruje da nekom treba dokazivati da se čovek umori od bavljenja jednog posla 20 godina“.  

Dodao je da za njega ne „postoji preči interes ukoliko se pokaže da postoji realna potreba države Crne Gore“.  

Namere ne otkriva ni opozicija, dok analitičari projektuju više opozicionih kandidata u predsedničkoj trci.  

Poslednje ankete javnog mnjenja ukazuju da građani kao najbolje kandidate za predsednika vide đukanovića i lidera opozicione Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića.  

Prema decembarskoj anketi, Đukanovića podržava skoro 40 odsto ispitanika, a Bečića 30 odsto anketiranih građana.   Aktuelnom predsedniku države Filipu Vujanoviću mandat ističe u maju ove godine i on ne može više da se kandiduje ; na tu dužnost koju je neprekidno obavljao u tri mandata, od maja 2003. godine.  

Ovo su treći izbori za predsednika Crne Gore o proglašenja nezavisnosti 2006. godine.