Komemoracija Oliveru Ivanoviću održana u Zagrebu

Region 17. jan 201816:21 > 16:23
Izvor: SNV

Poslanica u Saboru Hrvatske i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je u Zagrebu na komemoraciji za ubijenog lidera Građanske inicijative SDP sa Kosova Olivera Ivanovića da je reč o jedinstvenom, hrabrom i otvorenom političaru, koji je bio spreman da bude u manjini.

„Izražavam saučešće njegovoj porodici, prijateljima, ali i svima u regionu jer u Jugoistočnoj Evropi nema mnogo političara njegovog formata. Bio je jedinstven jer je mogao razgovarati s Albancima na odličnom albanskom jeziku. Njegov nasilni odlazak naneo je štetu pravednoj ljudskoj stvari u ovom delu Evrope“, rekla je Vesna Pusić na komemoraciji u prostorijama Srpskog narodnog veća (SNV).

Ona je naglasila da je Ivanović pokazao da su podele na Albance, Srbe i Hrvate od sekundarnog značaja, a da je od prvorazrednog značaja podela na pristojne, hrabre i istinoljubive s jedne strane i kabadahije i kriminalce s druge strane, prenelo je SNV u saopštenju.

„Bio je hrabar, otvoren, preduzetan i spreman da bude u manjini. Njegov primer govori da za sve ljude koji žive i koji će doći moramo obezbediti da imaju svoju istoriju, istine i ideale“, dodala je Pusić.

SNV

  Predsednik SNV i poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru Milorad Pupovac naglasio je da je Ivanović bio ustrajan u svom političkom poslanju.

„Na prostorima bivše Jugoslavije bilo je malo onih koji su poput njega mogli doći svugde i razgovarati sa svima. Oliver je bio čovek pun energije i vedrine koje ga nisu napuštale ni u pritvoru i zatvoru, gde je proveo tri godine zbog optužbi za navodne ratne zločine“, rekao je Pupovac.

On je ocenio da je Ivanović bio neustrašiv govornik, koji je bio svestan da bi mogao da doživi negativne posledice zbog iznošenja stavova i istine.

„Ne znamo kakvi će biti odnosi Albanaca i Srba na Kosovu nakon Oliverovog ubistva, ali znamo da će Srbi imati manje samopouzdanja, a pravo je gubitak samopouzdanja glavni problem s kojim se sreću“, ocenio je Pupovac.

O Ivanoviću je govorio i njegov dugogodišnji prijatelj i kolega u karateu, međunarodni sudija u tom sportu, Ilija Smoljenović koji je naglasio da je on bio čovek širokih vidika i nikad nije bio nacionalista.

Na komemoraciji su bili i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, politički predstavnici Srba i drugi članovi srpske zajednice, a posle komemoracije održan je pomen u Sabornom hramu SPC.

Oliver Ivanović ubijen je juče ujutru u Kosovskoj Mitrovici dok je ulazio u prostorije stranke gde je radio.