Dodik za N1: Nisam protiv dejtonske BiH, ali ovo je propalo

Region 16. jan 201821:05 > 22:56
Izvor: N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik za N1 kaže da nije protiv dejtonske BiH, ali da ta država danas nije dejtonska već “nikakva”. Dodik kaže i da ne veruje da će Hojt Brajan Ji biti novi ambasador SAD u BiH, kao i da “Srbska čast” nije paravojna formacija.

Dodik je u intervjuu za N1 rekao da BiH ovakva kakva je danas nije dejtonska, već “nikakva”.

Ovo nigde ne ide, ovo će se sunovratiti. Moja uloga je da izbegnem bilo kakvu vrstu nasilja ovde, ali ovo je propalo. BiH se ne može držati na lepku koji se zove nekoliko ambicioznih ambasadora koji žive u Sarajevu. Ja sam spreman na bazi dogovora između nas, Bošnjaka, Hrvata, da se maknu stranci iz dogovora“, poručio je Dodik.

Na konstataciju da se u izveštaju američkog Senata pominje kao Putinov čovek, Dodik kaže da je “dete Mire i Bogde Dodika, i ničije drugo!”

“Poštujem predsednika Putina, i ponosan sam na činjenicu da mogu da se s njim sretnem nekoliko puta godišnje. U Moskvi sretnem dosta i Nemaca i zapadnih Evropljana, biznismena, u momentu kada Zapadna Evropa uvodi sankcije Rusiiji. Postoji jedna haranga, propagandna mašinerija koja je pokrenula svu tu vrstu priče. Ako postoje formacije onda su to zapadne. Ima zvanična organizacija Altea, znate koliko je u prošlosti bilo ovde stranih vojnika. Sad se neko nađe da govori o prisustvu, oni najbolje znaju, to mi deluje potpuno neozbiljno, pa čak iako je od strane Senata. To se radi za potrebe lobiranja, znamo mi to, i mi ćemo naći tako nekoga da to kaže”, naveo je Dodik.

Predsednik RS je rekao i da se američke diplomate mešaju u unutrašnje stvari drugih zemalja, te da stoje iza koncepta unitirzacije BiH.

Na pitanje da li će razgovarati sa budućim američkim ambasadorom, ako na to mesto dođe bivši zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji, Dodik je rekao: “Neće on doći.”

Ne verujem da sam naseo na priču da se Tramp neće mešati u unutrašnje stvari zemalja. Biće mi žao ako sam naseo. Verujem da će se novi predstavnici SAD u regionu ponašati na taj način. Ovo što su dosada radili je direktno petljanje u sve i svašta. Uvek sam spreman da pričam sa svakim američkim ambasadorom, ali nisam spreman da mi dođe, sedi tu gde ste Vi i kaže moraš to i to da uradiš“, istakao je Dodik.

Kaže i da će odluka o tome da liće BiH postati članica NATO jednog dana biti na refrendumu, i da će narod reći da li je za ili protiv.

“Ja to poštujem. NATO nas nije uverio da je objektivan (…) Kad bude objektivan i ne bude politički motivisan možda ćemo razgovarati, sarađivati, nikakav problem, ali dok je politički motivisan za koncept unitarne BiH, onda izvinite mi nismo za to. Oni ruše ustavni poredak BIH”, tvrdi on.

Govoreći o organizaciji “Srbska čast”, Dodik je rekao da je video neku navodnu sliku na kojoj je bio sa njima, ali da nema informacija da se radi o nekakvoj paravnoj formaciji ili ljudima iz kriminalnog miljea.

“Nema nijedne informacije o protivzakonitom delovanju te organizacije, a svi koji pričaju nešto negativno o njima nemaju nikakav dokaz i potpore da je reč o paravojsci. U Republici Srpskoj nema nikakvih paravojnih formacija, ta priča služi za dnevno-političke potrebe da se diskvalifikuje obeležavanje Dana Republike i da se stavi ljaga na sam taj dan”, poručuje predsednik RS.

Izneo je i kritike na račun ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića koji je, kako kaže, izašao sa neproverenim podacima, što “uliva loš osećaj kod ljudi”.

“Kada jedan ministar izađe i kaže nešto kao što je Mektić ovih dana, za to trebaju dokazi, a ne da ga novinari hrane informacijama ili slikama”, naveo je Dodik.

Na pitanje da li će u narednom periodu biti kandidat za člana Predsedništva BiH, Dodik je rekao: “Dođi 18.maja pa ću ti reći.”

Ukoliko, pak, postane član Predsedništva, Dodik kaže da će se mnoge stvari promeniti. “Nisu korektne neke stvari. Šta član Predsedništva iz RS ima polagati zakletvu u BiH, ali treba polagati zakletvu u RS. Samo u Republici Srpskoj, pa tamo je biran. Član Predsedništva ako ja budem, biće sveden na ono što jeste. Ne može ovo što su oni pravili nekog monstruma”, poručio je Dodik.

Na konstataciju da će ga sada optužiti da je secesionista, Dodik je rekao: “Ne, ja samo poštujem pravila.”

Opširnije čitajte na BA.N1INFO.COM