Dodik u pismu Gardijanu demantovao navode o plaćenicima

Region 16. jan 201818:15 > 18:15
Izvor: N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u pismu britanskom listu Gardijan demantovao je tvrdnje da administracija RS podržava paravojne formacije i upozorio da je reč o recikliranim pričama koje su štetne za stabilnost Bosne i Hercegovine.

„Članak pod nazivom ‘Obučeni plaćenici iz Rusije podržavaju bosanske srpske separatiste’ objavljen u Gardijanu 12. januara prouzrokovao je značajnu iritaciju u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog činjenice da su novine poput čuvenog Gardijana citirale novinski sajt iz Sarajeva, bez ozbiljne provere činjenice ili traženja komentara od administracije Republike Srpske“, upozorio je Dodik, pisše klix.ba.

 Dodik je ocenio da „reciklirana priča rizikuje štetu po stabilnost i bezbednost BiH, posleratne zemlje koja je još u procesu prevazilaženja svoje nedavne prošlosti“, istakao je Dodik u pismu. On je naveo da je vredno napomenuti da ministar sigurnosti BiH i član opozicione stranke u Republici Srpskoj Dragan Mektić ne daje nikakve dokaze, kao ni dokaze za stavove izražene u članku.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske delova će odlučno u slučaju da dobije dokaze o paravojnim snagama koje deluju na teritoriji Republike Srpske. Mi smo zabrinuti zbog toga što takvi članci potencijalno preusmeravaju fokus daleko od osnovnih bezbednosnih problema sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava i koje, u našoj perspektivi, sarajevske službe sigurnosti ne adresiraju adekvatno“, istakao je Dodik.

Dodik je u pismu Gardijanu naveo da je „reč o prisustvu džihadističkih boraca u BiH, sve većem broj boraca terorističke organizacije Islamska država koji se vraćaju u BiH iz Sirije i drugih ratnih zona na Bliskom Istoku i nedozvoljeni tokovi novca koji potencijalno ugrožavaju stabilnost i bezbednost Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i šireg regiona“.

Dodik pismo je adresirao na glavnu urednicu Gardijana Ketrin Sofi Viner i pozvao je u Banjaluku. Članak naslovljen „Russian-trained mercenaries back Bosnia’s Serb separatist“ ukazuje na delovanje pripadnika „Srbske časti“ na području Bosne i Hercegovine, objavljen je 12. januara, a potpisao ga je Džulijan Borger.