Mektić: Dva načina za obračunavanje sa Srbskom časti

Region 16. jan 201810:59 > 11:17
Izvor: N1

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, komentarišući članove organizacije Srbska čast rekao je da formiranje paravojnih formacija njega podseća na početak rata. Kaže da je "ovako počelo 1991. godine, kada su počele da se pojavljuju razne paravojne formacije".

Ministar bezbednosti BiH je na konferenciji za novinare govorio o pripadnicima Srbske časti koji su se pojavili na defileu prilikom proslave neustavnog Dana RS. Nakon njihovog pojavljivanja u Banjaluci pokrenula se lavina komentara da se radi o paravojnoj formaciji.

„Ima li ekstremista u FBiH, pitala me novinarka RTRS-a. Rekao sam da ima. O tome sam govorio. Pa kada ja to nisam govorio transparentno o terorizmu? Ima ga svugde, ali ovo je sada aktuelno i o tome ću sada govoriti. Ovo je opasno što se manifestovalo oko Srbske časti“, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je kazao da je Srbska čast paravojna i parabezbednosna formacija.

„To je opasno jer se pojavljuju na ovakav način. Neprihvatljiva je tvrdnja o humanitarnoj organizaciji. Imamo raznih humanitarnih akcija, ali nisam video da se oblače u nejelitnije ratne uniforme, da se prikazuju sa opremom i naoružanjem koje služi isključivo za likvidaciju u toku vojnih dejstava“, izjavio je Mektić.

Mektić je kazao da humanitarci ne oblače ratne uniforme i ne nose oružje.

„Na RTRS-u je nedavno bilo humanitarno veče. Bili su tu predsednik RS, premijerka i ostali… I niko nije bio u vojnoj uniformi. Zašto nisu i oni obukli vojne uniforme, zašto se nisu istetovirali i nabildovali i pokazivali oružje?“, pitao je Mektić.

On je kazao da je ovo pokušaj da se obmane narod.

„Kako oni sami ističu, nisu registrovani kao organizacija, a pokušavaju da izvuku priču na humanitarnoj osnovi. U suštini, najorganizovaniji su kao kriminalna organizacija. Za to postoje dokumenti. Postoji ime, prezime – kažnjavan za ovo i ono delo. To su krivična dela nasilništva, razbojništva, reketiranja, ucenjivanja i kao narko dileri. Kakve droga i humanitarna aktivnost imaju veze? Po čemu je to zajedničko? Takvi su u uniformama Srbske časti koji su osuđivani pravosnažnim kaznama kao narko dileri“, istakao je Mektić.

Ministar bezbednosti je postavio pitanje: „Za koga su napravljene paravojne formacije? Kome i kakvu poruku treba da pošalju? Da li će nabildovani, istetovirani, steroidom našpricani pojedinci uspostavljati red ovde? Uniforma je da bi negde uspostavio red, eliminisao neku pretnju itd. Kome to oni stavljaju do znanja i kome pokazuju?“

Mektić je kazao da su članovi Srbske časti okupirali jedan kafić u Banjaluci pre defilea 9. januara, te pitao zašto se institucije RS nisu ogradile od Srbske časti.

„U jednom kafiću, pre nego što će izaći na paradu, zaposeli su čitav kafić. To je bio strah i trepet, samo što nisu počeli legitimisati ljude. Kakve to veze ima sa insitucijama RS? Zašto se institucije RS ne ograde od takvih pojava? Oni su ih čak i pozvali, pokušali da ih podvedu pod Veterane RS“, kaže Mektić.

Dodik smatra da je ovo poruka SNSD-a i vlasti u RS.

„Postoje dva odgovora na ovaj izazov“

„Ko ne bude s ovom vlašću, biće njihov problem. Je li to znači? Ovo je eskadron za Srbe. E neće moći. Takva priča neće proći. Je li to znači da ko se ne povinuje ili pokaže bilo kakav otpor ili kritiku prema ovoj vlasti u RS, imaće problema sa eskadronom ovim, koji ne prezaju od fantomki. Šta znači uniformisana osoba sa oružjem i fantomakama. Šta oni znače? Je li to humanitarac?“, pitao je Mektić.

On je kazao da postoje dva odgovora na ovaj izazov.

„Jedan je da se suprotstavimo putem legalnih institucija na bilo kom nivou ili drugi da krenemo i mi u formiranje paravojnih organizacija pomoću kojih ćemo se braniti od ovih kriminalaca i lopova“, kaže Mektić.