Polemika o Srbskoj časti – paravojna jedinica ili udruženje?

Region 14. jan 201819:55 > 20:04
Izvor: N1

Nakon tvrdnji ministra bezbednosti BiH o postojanju paravojne jedinice, ne stišava se polemika u javnosti. Predstavnik Srbske časti Igor Bilbija u razgovoru za N1 odbacio je te tvrdnje. Kaže, neka nadležni rade svoj posao, istraže sve, a on će odgovarati ako se nešto od navedenog i dokaže.

Oglasio se i Nacionalni demokratski pokret saopštenjem. Navode da se radi o „uniformisanim paravojnicima“, humanitarcima, bliskim vlastima. Traže od rukovodstva parlamenta RS odgovor na pitanje šta su radili u prostorijama Narodne skupštine.

Igor Bilbija negira navode o paravojnoj jedinici, vrbovanju, treniranju, političkoj pribadnosti. Ne negira da je ranije bio privođen. Dodaje da nema ništa protiv da njegov dosije bude dostupan javnosti.

Na navode ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da već duže vreme poseduju određena saznanja o parabezbednosnom organizovanju Bilbija kaže: „Poručujem vlastima ove države da sprovedu detaljnu istragu i da mene prvog uhapse i osude ako sam za nešto kriv.“

I entitetski ministar unutrašnjih poslova poručuje da će, ukoliko postoje osnovani dokazi, lišiti slobode sve koji formiraju bilo kakve paravojne jedinice.

„Ako ministar Mektić dostavi takve podatke – MUP RS će odmah reagovati i pohapsiti i razoružati takve pripadnike bilo koje formacije. Mi nećemo dozvoliti nikakvo na teritoriji RS formiranje bilo kakvih paravojnih jedinica“, izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Da se radi o „uniformisanim paravojnicima“ – humanitarcima bliskim vlastima, navodi se u saopštenju NDP-a. Iz te stranke traže od rukovodstva entitetskog parlamenta odgovor na pitane šta su radili u prostorijama Narodne skupštine.

Isto pitanje postavili su u helsinškom parlamentu građana.

 Iz Skupštine odgovaraju da su Veterani RS kao organizacija koja prati rad parlamenta uputili zahtev sekretarijatu Narodne skupštine RS da se održi osnivačka skupština potomaka veterana. Kao i molbu da skupštini prisustvuju i njihovi gosti među kojima su i simpatizeri Srbske časti.

Marko Aćić, generalni sekretar Skupštine RS kazao je: „U momentu odobravanja zahteva niti generalni sekretar niti služba Skupštine nije raspolagala informacijama na osnovu kojih bi taj skup trebalo biti zabranjen, jer od nadležnih organa takvu informaciju nismo dobili.“

Da su u pitanju politički udari, a ne briga o bezbednosti, smatra potpredsednik Skupštine RS Nenad Stevandić.

„Ja ovo smatram najprljavijim podmetanjem i to je samo alibi za etketiranje rukovodstva RS i targetiranje političkih protivnika za koje su predstavnici Saveza za promene sigurni da će ih rasturiti na izborima 2018“, kaže Stevandić.

Bilbija tvrdi da Srbska čast nije politički orijentisana, da se finansiraju od svojih ličnih sredstava i da nemaju veze sa vlastima.

„Ja lično predsednika RS Milorada Dodika ne poznajem niti on mene. Slikali smo se s njim prošle godine i čast mi je da se slikam sa predsednikom RS. Slavili smo dan i ove i prošle i pretprošle godine i slavićemo ga dok postoji RS i šta je tu sporno. Mi nemamo ništa sa politikom, niti smo politički obojeni, niti imamo bilo kakve crne fondacije od bilo kojih političara“, izjavio je Bilbija za N1.

Veterani, koji su učestvovali u defileu 9. januara, uputili su zahtev za učešće i sledbenika Srbske časti. Međutim, dva pripadnika te grupe su svojevremeno bila privođena pa im je zabranjeno učešće, a ostali, da bi se s njima solidarisali, su odustali.