Tusk: Istorija Balkana dramatičnija od "Igre prestola"

Region 11. jan 201821:29 > 21:35
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dario Pignatelli

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je da je istorija Balkana dramatičnija i zanimljivija od serije "Igra prestola".

On je upozorio da na zapadnom Balkanu, gde Brisel pokušava da uspostavi bliske veze sa zemljama koje žele da se pridruže EU, ne treba dozvoliti da se odigra po scenariju ovog popularnog filmskog serijala, prenose bugarski mediji. 

„Svi bismo želeli da na Balkanu i sada i ubuduće gledamo manje dramatične scenarije“, rekao je Tusk, tokom govora na svečanosti povodom bugarskog preuzimanja predsedavanja Evropskim savjetom u Sofiji. Tusk je dodao da ljudi u čitavom regionu zaslužuju stabilnost, bezbednost i napredak i da je svrha EU da takav scenario pretvori u realnost, prenosi AFP. 

Bugarska, Rumunija, Slovenija i Hrvatska su jedine zemlje u regionu koje su do sada uspele da pristupe EU. U Sofiji se nadaju da će pomoći da se ponovo pokrenu pregovori o pristupanju Crne Gore i Srbije Uniji, kao i da će pomoći Albaniji i Makedoniji da se približe početku pregovora o članstvu u EU.

Bugarska preuzela predsedavanje

Izvor : Krum Stoev/EU2018BG/Handout via REUTERS

Bugarska je na svečanoj ceremoniji u nacionalnom pozorištu u Sofiji preuzela zvanično predsedavanje Savetom EU, a pristune zvaničnike na bugarskom jeziku pozdravio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. 

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani istakao je da svi zajedno treba da prevaziđu izazove i naprave Evropu spremnu za budućnost. 

„Sada je vreme za razmišljanje kako da napravimo EU efikasnijom, demokratskijom, boljom za građane, posebno za mlade naraštaje“, dodao je Tajani. 

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da se bugarsko predsedavanje EU događa u ključnom trenutku, kada postoji niz inicijativa za određivanje budućnosti Unije. 

Ministar bugarskog predsedavanja EU Ljiljana Pavlova istakla je da Bugarska ima šta da da Evropi, od bogate kulture, do inovacija, tehnologija, znanja i talenta, a obratili su se i bugarski predsednik Rumen Radev i premijer Bojko Borisov.