Grčka demantuje da je dogovoreno ime Nova Makedonija

Region 10. jan. 201812:55 > 14:04
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Portparol Vlade Grčke Dimitris Canakopulos dematovao je spekulacije da je postignut napredak u sporu sa Makedonijom oko imena i da je dogovoreno da susedna zemlja promeni ime u Nova Makedonija.

„Nismo zainteresovani za mnogobroje spekulacije u vezi sa pregovrima oko imena, već da produžimo sa pregovrima na ozbiljan način da bi mogli u narednih nekoliko meseci da dođemo do rešenja problema koji nas prati 25 godina“, rekao je Canakopulos, kako prenosi makedonska državna agencija MIA pisanje dnevnika Katimerini.

Grčke novine Prototema su juče, pozivajući se na jedan portal na albanskom jezuku, objavio da su Atina i Skoplje navodno dogovorili ime „Republika Nova Makedonija“ kao rešenje dvoipodecenijskog spora.

Osmani: Postoji obostrano prihvatljivo rešenje

Zamenik premijera Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani izjavio je da misli da je kraj spora oko imena blizu, i da postoji obostrano prihvatljivo rešenje.

„Mislim da dolazi kraj ovom sporu. Postoji rešenje koje je obostrano prihvatljivo, bez toga da se napadnu najosetljivije vrednosti koje dve strane imaju po ovom pitanju“, rekao je on za grčku Televiziju Antena.

Kako prenosi makedonska državna agencija MIA, Osmani je kratak intervju za Antenu dao nedugo nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Kocijasom u Atini.

Makedonski vicepremijer je rekao da je u Atini preneo poruku da je Vlada Makedonije posvećena pronalaženju rešenja za spor, koji osim što blokira makedonsku evroatlantsku perspektivu, predstavlja i prepreku za saradnju dve susedne zemlje.

„Spor nam je oduzeo 25 godina mogućnosti za saradnju, za razmenu i razvoj. Sada je vreme da ga zatvorimo bez štete i uzimajući u obzir osteljivost obe strane za to pitanje“, rekao je Osmani.

Kako je istakao, spor oko ustavnog imena Makedonije sa Grčkom traje previše dugo i blokira integraciju zemlje u NATO i EU, što je od vitalnog značaja za makedonske građane.

Povodom napisa grčkih medija da je ime „Nova Makedeonija“ moguće rešenje, Osmani je ponovio da se nije još stiglo do faze da se pregovara o konkretnim predlozima za ime Makedonije.

Grčka crkva zarinuta i nepopustljiva u vezi sa Makedonijom

Stalni Sveti Arhijerejski sinod Grčke pravoslavne crkve izrazio je u pismu premijeru Aleksisu Ciprasu, „zabrinutost povodom zbivanja u vezi s nazivom Makedonije“, prenose grčki mediji.

“Mi smo nepopustljivi u vezi s rečju ‘Makedonija“, piše u saopštenju upravnog tela te uticajne crkve koja je deo državne vlasti jer, po Ustavu, grčka država nije sekularna.

„To pitanje (makedonsko) nas se tiče i pratimo ga sa uznemirenošću i potresenošću, jer ono nije samo nacionalno i političko, već je i crkveno“, rekao je poglavar Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskop Jeronimos Drugi o sporu Atine i Skoplja o pravu severnog suseda na upotrebu naziva „Makedonija“ .

„Kao hrišćani i kao Grci, čvrsto stojimo iza onoga što smo odlučili“, dodao je mitropolit Kukuša Emanuil, posle današnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog sinoda, i ponovio da Crkva negira pravo severnog suseda da se naziva „Makedonija“.

Na pitanje konzervativnog atinskog dnevnika „Katimerini“ o reagovanjima na razmatranje rešavanja spora oko naziva između Atine i Skoplja što dve strane najavljuju za ovu godinu, Emanuil je rekao: „Crkva se upravlja ljubavlju. Ne mitinzima, niti ratovima“.

On je time, po tumačenju tog lista, u ime Svetog Arhijerejskog sinoda osudio najave demonstracija protiv rešavanja spora sa severnim susedom Grčke tako da Makedonija promeni naziv u „Nova Makedonija“ što je nagovešteno ove nedelje.

Masovni mitinzi uz dirigovanje političkih stranaka i Crkve, čak i sa više od 100.000 učesnika u gradovima Grčke, a u Atini i sa milion, obeležili su izbijanje tog neobičnog spora među susedima pre skoro tri decenije, 1991. kada je Makedonija proglasila nezavisnost od Jugoslavije.

Rukovodstvo Grčke pravoslavne crkve je još tada izjavilo što i danas ponavlja, da Makedonija „uzurpira i pretenduje na ono što joj ne pripada, a to je grčki naziv Makedonije, i na taj način narušava grčko dostojanstvo i istorijsku realnost“.

U današnjem saopštenju Sveti Arhijerejski sinod je ukazao da je „Crkva rečju, delom i krvlju sveštenstva i naroda od davnina mučenički doprinosila grčkosti Makedonije“.