Mate Parlov dobio spomenik u Fažani

Region 07. jan. 201814:56 > 15:10
Podeli:
Izvor: Dusko Marusic/PIXSELL

U Fažani u Istri je u nedelju pred više stotina građana iz Fažane, Pule i celog regiona, kao i brojnih sportista otkriven spomenik legendarnom bokseru, najboljem hrvatskom sportisti 20. veka Mati Parlovu.

Inauguraciji spomenika prisustvovali su dve unuke legendarnog boksera, sin Marko i ćerka Mira, načelnik Fažane Ratomir Korać i njegova zamenica Ada Damjanac, kao i predstavnici iz sveta politike.

Korać je naglasio važnost sećanja na najbolje ljude i sportiste, kao i veliku promociju koju će spomenik legendarnom Parlovu doneti Fažani. Utvrdivši kako je naročito ponosan što su u Fažani živeli s čovjekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport, Korać je izrazio zadovoljstvo što će Fažana pre Pule i Zagreba dobiti spomenik Parlovu.

„To je važna priča u promociji Fažane. Svi gosti koji budu prošli tim šetalištem rado će se slikati sa svetskim prvakom“, rekao je Korać.

Otkrivanje spomenika održano je na 40. godišnjicu od kada je Mate Parlov osvojio jednu od svojih najvećih bokserskih titula, WBC svetsku titulu u Milanu, pobedivši Argentinca Migela Anhela Kuelja i tako postao profesionalni prvak sveta u poluteškoj kategoriji.

Spomenik se nalazi nedaleko od kuće porodice Parlov.

„Nadam se da i on sve ovo vidi, mislim da je zadovoljan. Otac je tu živeo od 1971. godine otkako je sagrađena kuća. Mi kao porodica smo jako zadovoljni i ponosni što je upravo Fažana ostvarila ono što dogovaramo već duže vreme“ rekao je Matko Parlov pre nekoliko dana na konferenciji za novinare.

Impresivni spomenik u bronzi, u prirodnoj veličini, visok je s postamentom 240 cm, a visina samog kipa je 190 cm. Spomenik je rad akademskog kipara Ante Jurkića. Nakon otvaranja spomenika u Multimedijalnom centru Fažane održana je projekcija snimaka mečeva velikog boksera, izložba njegovih trofeja i fotografija.

Mate Parlov je preminuo 29. jula 2008. godine, a jedini je hrvatski bokser koji je osvojio sve moguće titule, amaterskog evropskog i svetskog prvaka, olimpijskog pobednika i profesionalnog evropskog i svetskog prvaka.