Zaev i Cipras optimisti povodom rešavanja spora oko imena

Region 02. jan. 201819:45 > 19:47
Podeli:
Izvor: N1

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je optimista da može da se nađe rešenje za spor oko imena sa Grčkom i da 2018. može da bude dobra za evroatlantske integracije Makedonije.

On je na konferenciji za novinare istakao da je Makedonija rešena da u prvoj polovini godine „stvarno i suštinski uđe u rešavanje problema sa imenom“ koji dve i po decenije opterećuje odnose dve susedne zemlje.

Zaev je rekao da je dok je bio u Solunu, za novogodišnje praznike, dva puta telefonom razgovarao sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom i jednom sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

„Definitovno 2018. može da bude odlična godina za Republiku Makedoniju, zato što možemo da dobijemo datum za početak pregovora sa EU i poziv za ulazak u NATO“, rekao je Zaev.

Prethodno je, kako prenose makedonski mediji, grčki premijer Aleksis Cipras izjavio da je optimista u vezi spora oko imena, ali da očekuje konkretne korake od makedonske strane.

Cipras je za jedan grčki radio rekao da je optimista da može efikasno i odgovorno da se upravlja pitanjem koje je nasledjeno od prethodnih vlada sve dok sa druge strane postoji želja da se naprave koraci.