Ceca u helikopteru RS – znak zahvalnosti ili zloupotreba?

Region 02. jan. 201818:44 > 19:19
Podeli:
Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

U Republici Srpskoj glavna tema pevačica Svetlana Ražnatović, koja je u novogodišnjoj noći nastupala u jednom banjalučkom klubu. Ali više od samog nastup javnost se bavi time kako je u Banjaluku doputovala. Na snimku koji je objavila, uz poruku iz da stiže u taj grad, iza nje se vidi da je pevačica u helikopteru sa oznakom Vlade Republike Srpske.

Opozicione stranke u Banjaluci odmah su reagovale, optužujući vlast da zloupotrebljava društveno dobro. U Vladi Republike Srpske ćute, dok Ražnatovićeva i Helikopterski servis entiteta tvrde da je reč letu iznad Banjaluke, kao zahvalnosti za humanitarni gest.

„Stižemo u Banjaluku“ – poručila je pevačica Ceca Ražnatović iz helikoptera Vlade Republike Srpske. Nakon snimka objavljenog na instagram profilu pevačice, zapalile su se društvene mreže.

„Mnogi od vas koji čitate aktivno je učestvovala u združenom kabadahijsko- folkersko-helikopterskom poduhvatu udomljavanja Cece Ražnatović u novogodišnjoj noći“.

„Kukate odmah na početku godine umesto da se veselite što je predsednik RS dao naš helikopter Ceci da dođe na koncert i uzme desetine hiljada evra na ulaznicama“.

„Ceca je bila na trenažnom letu. Let je bio toliko dosadan da je Veljko zaspao“.

„Predsednik Dodik omogućio udovici srpskog heroja da prehrani dvoje djece“, neki su od komentara na društvenim mrežama. 

Usledile su i burne reakcije opozicionih stranaka. Iz PDP-a zahtevaju odgovor na pitanje – za koje tačno potrebe je 31. decembra i 1. januara, kada je Ceca nastupala u jednom od banjalučkih klubova, korišćen helikopter u vlasništvu Republike Srpske.

„Sa jedne strane imamo izuzetno tešku socijalnu sliku u Srpskoj, a sa druge koriste se javna sredstva za luksuzne stvari“, kaže Miroslav Brčkalo, PDP. 

Iz SDS-a podsećaju na kupovinu novog helikoptera u avgustu prošle godine i zaduženje od 9,4 miliona konvertibilnih maraka. Te, da kredit vraćaju građani.

„Oni pokazuju svoju silu da im niko ništa ne može i pozivam građane da se preispitaju da li žele da žive u privatnoj državi. Da li su ljudi dali svoje živote da bi nekoliko porodica upravljalo sa sredstvima RS“, rekao je Davor Šešić, SDS.

Helikopterski servis Republike Srpske saopštio je da 31. decembra nije registrovan ni jedan prekogranični let, pa stoga nisu tačne tvrdnje koje su se pojavile u javnosti da je helikopterom ovog servisa iz Srbije u RS doputovala pevačica Svetlana Ražnatović.

„Snimak koji je izazvao ove tvrdnje, a koji je Ražnatovićeva emitovala na društevim mrežama, napravljen je iznad Banjaluke. Let je realizovan u okviru trenažnog leta posade Helikopterskog servisa na području Banjaluke i jedini je koji je posada imala taj i naredni dan, 1. januara 2018. godine“, saopšteno je iz Helikopterskog servisa RS.

U saopštenju se ističe da je let realizovan „u znak zahvalnosti Ražnatovićevoj za humani gest koji je najavila, odnosno njenoj odluci da deo prihoda od novogodišnjeg koncerta u Banjaluci uplati u humanitrane svrhe“.

Svetlana Ražnatović poručuje da su napisi pojedinih medija tendenciozno smišljeni i da je na novogodišnji nastup došla svojim automobilom.

„Ja nisam došla helikopterom, nego svojim Q7. Pošto sam deo sredstava uplatila u humanitarne svrhe u Republici Srpskoj, moj dugogodišnji prijatelj Boban Kusturić je predložio da nas provoza iznad Banjaluke. To je jedina istina. Takođe, vratila sam se u Beograd svojim autom“, istakla je Ražnatović za Kurir.