MSP Hrvatske: Slovenija nema pravo da kažnjava ribare

Region 31. dec 201717:32 > 17:35
Podeli:
Izvor: Reuters/Antonio Bronic

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske je povodom najave Slovenije o mogućnosti naplate novčanih kazni hrvatskim ribarima, saopštilo da na području Hrvatske Slovenija nema pravo da primenjuje svoje propise.

„Slovenački propisi se mogu odnositi samo na stvarno područje Republike Slovenije, a ne na ono koje je zapisano u arbitražnoj odluci“, navodi se u saopštenju Ministarstva koje je prenela agencija HINA.

Ministarstvo je ponovilo da arbitražna odluka o razgraničenju Slovenije i Hrvatske na moru „nije ni samosprovodiva, niti jednostrano sprovodiva, i ne može sama po sebi uticati na promjenu granice“.

Kako se dalje navodi, hrvatski ribari love u područjima u kojima tradicionalno ribare, gde nadležna tela Hrvatske „obavljaju svoje redovne poslove“.

Hrvatsko ministarstvo „ponovo poziva slovenačku stranu na uzdržanost, nepreduzimanje jednostranih mera i izražava očekivanje da će… slovenačka strana pokazati privrženost mirnom rešavanju otvorenih pitanja i prihvatiti da se samo konstruktivnim dogovorom može naći rešenje za otvoreno granično pitanje“.

Slovenija je u subotu saopštila da je „preuzela suverenitet“ nad Piranskim zalivom, na osnovu odluke međunarodne arbitraže koju Hrvatska osporava.

Stalni arbitražni sud u Hagu je juna dodelio Sloveniji više od dve trećine Piranskog zaliva oko koeg se ona i Hrvatska spore od raspada SFRJ 1991. godine.

Sud je odredio da odluka stupi na snagu 30. decembra.

Međutim, Hrvatska koja polaže pravo na polovinu Piranskog zaliva, odbacila je odluku arbitraže.

U subotu su u slovenačke vode ušla tri hrvatska ribarska broda u pratnji patrolnog čamca hrvatske policije. Slovenačke vlasti su ih pozvale da napuste područje, pod pretnjom novčane kazne, što su oni i učinili.

Hrvatske vlasti su navele da su ti brodovi otišli čim su skupili mreže postavljene dan ranije.

„Nadgledamo slovenačku pomorsku teritoriju i savršeno kontrolišemo situaciju“, rekao je funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Bostjan Sefič.