Slovenija počela da sprovodi odluku o granici s Hrvatskom

Region 30. dec 201713:39 > 13:44
Podeli:
Izvor: Reuters/Antonio Bronic

Slovenačke vlasti počele su jednostrano sprovođenje odluke o granici sa Hrvatskom. Odluku je doneo Arbitražni sud, koji Hrvatska ne priznaje, a odnosi se na Piranski zaliv, čija polovina je pripala Sloveniji.

Sprovođenje odluke je počelo na morskoj granici za koju Slovenija smatra da je arbitražom precizno utvrđena.

Kako prenosi HRT, Slovenci najavljuju da neće upozoravati brodove koji pređu granicu, već da će ih sankcionisati.

U spornom području su pojačane policijske patrole obe zemlje.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je dve protesne note zvaničnom Zagrebu i saopštilo da je Arbitražni sud svojom odlukom „konačno odlučio granicu među državama i omogućio Sloveniji dodir s otvorenim morem“.

„U skladu s Arbitražnim sporazumom obe države su do današnjeg dana morale da urade sve što je potrebno za implementaciju te odluke“, navodi se u saopštenju iz Slovenije.

Slovenija je Hrvatsku s diplomatskom notom pozvala na dijalog o implementaciji, a u posebnoj noti Hrvatskoj izrazila protest zbog kršenja granične crte na moru, koje je i spoljašnja granica šengenskog prostora. Radi se o 1.400 kršenja u trenutku od arbitražne odluke.

Kako kažu, Slovenija poštuje graničnu crtu, te isto očekuje i od Hrvatske.

„Slovenački organi nisu i neće uzrokovati granične incidente, jer svoje aktivnosti izvode isključivo na teritoriju Republike Slovenije“, stoji u saopštenju slovenačkog ministarstva spoljnih poslova.