Zaev: Potrebna međunarodna istraga o slučaju Kumanovo

Region 12. dec 201711:43 > 13:50
Podeli:
Izvor: N1

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je u Prištini da je slučaj Kumanovo osetljivo pitanje i da je u interesu Kosova i Makedonije da se sazna istina o tom slučaju.

Na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, on je rekao da se s kosovskim premijerom saglasio da se o tome vodi međunarodna istraga kako bi građani saznali punu istinu o tom događaju.

„Biće međunarodne istrage kako bi se otkrila istina“, kazao je Zaev. Radi se o situaciji o kojoj građani Republike Makedonije i Republike Kosova moraju da znaju punu istinu i odgovore, rekao je Zaev.

On je rekao da slučaj Kumanovo ne treba da ostane smetnja u odnosima dve zemlje i podvukao da Kosovo može da računa na podršku Makedonije u svim procesima.

Krivični sud u Skoplju je u četvrtak, 2. novembra, proglasio krivim 33 od ukupno 37 optuženih za terorizam i terorističku organizaciju u slučaju Kumanovo, a četvorica su oslobođena optužbi.

Sedam optuženih je osuđeno na kaznu doživotnog zatvora, drugih 13 su dobili po 40 godina zatvora, a ostali su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 12 do 20 godina.

Zaev pozvao Haradinaja u Skoplje

Dva premijera su ocenila da su međusobni odnosi dobri i da streme ka evroatlanskim integracijama.

Zaev je pozvao kosovskog premijera da iduće godine poseti Skoplje.

Makedonski premijer se tokom posete Prištini sastao i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsednikom kosovske skupštine Kadrijem Veseljijem.

Podsetimo, ovo je prva poseta jednog makedonskog zvaničnika Prištini.

Detaljnije od reporterke N1: