Antifašisti bivše Jugoslavije obeležili prvo zasedanje AVNOJ

Region 26. nov. 201717:17 > 17:20
Podeli:
Izvor: Shuttesrtock

Antifašisti iz svih zemalja bivše Jugoslavije okupili su se u Bihaću kako bi obeležili prvo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije - AVNOJ i podsetli da se u to vreme pod pojmom antifašista nisu smatrali samo komunisti, već svi oni koji su se borili protiv nacizma i fašizma.

Hakija Abdić, predsednik Lige antifašista jugoistočne Evrope rekao je da je Jugoslavija rođena u Bihaću, prohodala u Jajcu, a odrastala u Beogradu.

AVNOJ jeste stvorio Socijalističku Jugoslaviju, ali je stvorio i Socijalističku Bosnu i Hercegovinu. Zato je AVNOJ naša zajednička svetinja i vizija za budućnost, rekao je Abdić.

On je istakao da su se na Prvom zasjedanju AVNOJ jugoslovenski narodi, na čelu sa Josipom Brozom Titom, dogovorili da prioritet svih prioriteta bude oslobađanje ovih prostora od okupatora.

Ko se odrekne AVNOJ-a, odriče se i svoje današnje države. Danas živimo u državama koje je uspostavio AVNOJ.

„Ali granice tih država nije uspostavio AVNOJ, jer nas na tim granicama danas neki ‘đilkoši’ pitaju kada idemo u Zagreb ili Beograd: ‘Kuda i kod koga idemo i zašto tamo idemo!'“, istakao je Abdić.

Bakir Nakaš, predsednik SUBNOR BiH rekao je da je u otporu snagama fašizma, Bihać bio jedna od svetlih tačaka Evrope.

„U periodu kada je gotovo celi evropski kontinent bio pod čizmom fašističke Nemačke, ovde je egzistirala teritorija veličine današnje Belgije i Holandije na kojoj je u vrlo kratkom periodu vlast Bihaćke republike stvorila elemente za nastanak nove države – nove Jugoslavije“.

„U današnjim prilikama, kada u BiH nismo u stanju promeniti dva zareza u Ustavu ili odluke evropskih sudova o ravnopravnosti svih ljudi koje traju već 15 godina, Titova Jugoslavija je to učinila u nekoliko dana i stvorila AVNOJ kao temelj jedne nove federativne države u kojoj je ravnopravnost i jednakost bila osnovna postavka“, rekao je Nakaš.

Skup je podsetio da se pod pojmom antifašista u tom periodu nisu smatrali samo komunisti, već svi oni koji su se borili protiv nacizma i fašizma. Primer tome je Nurija Pozderac.

„Titu nije smetalo njegovo nepripadanje Komunističkoj partiji. Pozderac je imenovan za potpredsednika Prvog zasedanja AVNOJ, aktivno učestvujući u obnavljanju bosanske državnosti. Pozderac nikada za svog života nije postao član Komunističke partije Jugoslavije, što je malo poznata činjenica. Bio je vernik i verovao u Boga. Uprkos tome, izabrao je partizane“, rekao je profesor istorije iz Bihaća Dino Dupanović, prenosi klix.ba.