Doživotne kazne zatvora za sedam pripadnika Kumanovske grupe

Region 02. nov 201715:13 > 15:24
Podeli:
Izvor: AFP/Robert Atanasovski

Krivični sud u Skoplju osudio je sedam članova takozvane Kumanovske grupe na doživotne kazne zatvora zbog terorizma, dok su ostali dobili dugogodišnje kazne, javila je makedonska agencija MIA. Pripadnici te grupe i njihovi pomagači, njih 37, optuženi su za terorističke napade u delu Kumanova nazvanom "Divo naselje".

Od ukupno 37 članova te grupe i njihovih pomagača, svi muškarci albanske nacionalnosti, 33 osobe proglašena su krivim, a četvorica su oslobođena.

Zatvorsku kaznu od 40 godina dobilo je njih 13, među kojima je i prvoptuženi Sami Ukšini, poznat kao komandant Sokoli. Šestorica su osuđena na po 20 godina, jedan na 18 godina, dvojica na 14 godina, trojica na 13 i jedan na 12 godina zatvora.

Presude su pročitane pred advokatima, rodbinom i novinarima, jer su optuženi izvedeni iz sudnice zato što su uzvikivali „UČK“ i pevali albansku himnu, prenose izveštači makedonskih medija.

Poručivali su i da nisu oni terorosti, već da su teroristi oni (Makedonci) koji su 27. aprila upali u Sobranje Makedonije i tukli poslanike. Jedan od optuženih je napravio incident i skinuo se go.

Advokati optuženih su ocenili da su izrečene presude drakonske i istakli da „imaju informacije koje dokazuju da je slučaj nazvan Divo naselje montiran“.

Izvor : AFP/Robert Atanasovski

U širem području oko sudskog kompeksa je zbog izricanja presude danas bilo znatno pojačano policijsko obezbedjenje, a taj prostor su pored više stotina policajca kontrolisali i helikopteri, kojima su optuženi i dovezeni jer su smešteni u različitim zatvorima u Makedoniji.

Izricanje presude, koje je zbog većeg prostora održano u sali Vrhovnog suda, počelo je sa dva sata zakašnjenja jer su optuženi odbijali da udju u sudsku salu. Grupa od 37 pripadnika „Kumanovske grupe“ bila je optužena za terorizam.

Suđenje grupi muškaraca albanske nacionalnosti iz Makedonije i sa Kosova koji su se 9. i 10. maja 2015. u kumanovskom „Divom naselju“ sukobili sa policijom je jedan od najvećih sudskih procesa u Makedoniji.

U tim sukobima je ubijeno osam pripadnika policije, a 40 je povređeno. Tužilaštvo je za pripadnike „Kumanovske grupe“, koje je teretilo za terorizam i terorističko udruživanje, tražilo maksimalne kazne.