Pokušao da proda original Dejtonskog sporazuma za 50.000 €

Region 01. nov. 201710:04 > 10:13
Podeli:
Izvor: MUP RS

Željko Kuntoš, koji je uhapšen u utorak na Palama, pokušao je da proda originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma, na engleskom jeziku, za 100.000 KM (50.000 evra), saznaje FENA.

Hapšenje Kunotoša zvanično je potvrđeno i iz MUP-a RS koji je saopštio da su policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova juče uhapsili „lice inicijala Ž.K.“ zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivična dela trgovina uticajem i  falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Lice Ž.K. (ranije je objavljeno da se radi o Željku Kuntošu) sumnjiči se da je, nakon što je došlo u posed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, napisanog na engleskom jeziku, tokom 2017. godine, isti nudio na prodaju u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, navedeno je u saopštenju MUP-a RS.

Lice je istog dana uz Izveštaj o počinjenom krivičnom delu sprovedeno u Posebno odeljenje tužilaštva RS za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Javnog tužilaštva Republike Srpske u Banjaluci.

Kako je nezvanično saznala Federalna novinska agencija jutros, Željko Kuntoš je originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma, na engleskom jeziku, pokušao da proda za 100.000 KM (50.000 evra).

Brani se sa slobode

Kuntoš je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode jer nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora, potvrdila je za N1 Dragica Tojagić iz Tužilaštva.

‘Željko Kuntoš (…) ispitan je danas od strane Republičkog javnog tužioca nakon čega je pušten da se brani sa slobode, s obzirom da nisu postojali zakonski razlozi za određivanje pritvora. Kuntošu se stavlja na teret da je u prethodnom periodu, za sada na neutvrđen način, pribavio originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma te ga sakrio i držao u svojoj kući na Palama gde je isti pronađen prilikom pretresa od strane pripadnika MUP-a koji je izvršen po naredbi nadležnog suda. Istraga se nastavlja, a postupajući tužilac će odlučiti u kojem smeru će se dalje odvijati rad na ovom predmetu“, kazala je Tojagić za N1.

Kuntoš je inače još uvek pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, potvrđeno je za N1 u MUP-u RS.