Nastavljeno suđenje Bratislavu Dikiću u Podgorici

Region 25. okt 201712:14 > 12:19
Podeli:
Izvor: Wikipedia

Penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić prisustvuje nastavku suđenja za navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori posle hirurške intervencije koju je imao u bolnici u Podgorici i tvrdnje da je njegovo zdravlje pogoršano.Zbog zdravstvenog stanja Dikića, sudija Mugoša je ranije razdvojila postupak protiv njega u odnosu na ostale.

Sudija je, u nastavku suđenja, u sudnici pročitala nalaz lekara iz Podgorice koji su posle operacije, a na osnovu uzoraka operisanog tkiva, ustanovili da su u pitanju „bezazlene, a ne kancerogene promene“, te da je Dikić sposoban za dalje praćenje suđenja.

Dikić nije želeo da se o njegovom zdravlju javno govori u sudnici, dok su njegovi advokati tražili da lekari u Beogradu provere nalaze lekara iz Podgorice, te da se proverom DNK tvrdi da li se radi o nalazima penzionisanog čelnika žandarmerije.

Reagovao je specijalni tužilac Milivoje Katnić uz ocenu da su zahtevi advokata, posebno u vezi sa DNK nalazom i „sumnjom da su zamenjeni“, uvredljivi za Tužilaštvo, lekare i državu Crnu Goru.

U Višem sudu u Podgorici je nastavljeno suđenje optuženima za učešće u navodnom pokušaju terorizma na dan prošlogodišnjih, parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, a koji su navodno pripremali nasilnu smenu vlasti s ciljem sprečavanja zemlje da uđe u NATO.

Među optuženima su dvojica Rusa, devet srpskih državljana, čelnici opozicionog Demokratskog Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, te vozač jednog od njih Milan Knežević.

Na suđenju bi trebalo da svedoči svedok saradnik crnogorskog tužilaštva, srpski državljanin Aleksandar Saša Sinđelić, koji je po optužnici jedini imao kontakta sa dvojicom optuženih ruskih državljana, Eduardom Šišmakovim i Vladimirom Popovim, navodnim organizatorima kriminalne grupe i pripadnicima neke od ruskih obaveštajnih struktura.

Svi optuženi su do sada negirali umešanost u navodni pokušaj terorizma.