Anketa: Pahor na dobrom putu da osvoji drugi mandat

Region 13. okt. 201718:11 > 18:16
Podeli:
Izvor: AFP

Aktuelni predsednik Slovenije Borut Pahor gotovo je siguran pobednik na izborima 22. oktobra, na kojima se bori za svoj drugi mandat, prema projekciji koju je u petak objavila RTV Slovenija.

Istraživanje agencije Episcenter, provedeno od 5. do 13. oktobra na 1521 ispitanika, pokazalo je da među onim biračima koji su već odlučili za koga će od devet kandidata glasati, 49 posto glasova dobija Pahor, a vodeći protivkandidat, gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, dvostruko manje.

Međutim, ako se u projekciju izbornog rezultata uključe preferencije glasača koji odluku još nisu doneli, Pahor bi mogao da pobedi već u prvom krugu izbora koji se održavaju za 9 dana, s 55,5 posto glasova, dok bi Šarec dobio 21,2 posto.

Treće mesto na šestim izborima za predsednika Slovenije, prema istoj projekciji, dobila bi Ljudmila Novak, predsednica stranke Nova Slovenija, a zatim poslanica u Evropskom parlamentu Romana Tomc koju kandiduje Slovenska demokratska stranka.

Ostali kandidati mogu da računaju na manje od osvajanja dva posto od ukupnog broja birača koji će se izaći na izbore, među njima i kandidatkinja stranke premijera Mire Cerara, Maja Makovec Brenčič, kojoj bi prema istoj projekciji pripalo samo 1,5 posto.

Prognoze su da bi na izbore mogla da izađe polovina od 1,7 miliona birača.