Šta je tačno – Ivo Lolo Ribar ili Ivo Lola Ribar?

Region 11. okt. 201715:33 > 15:35
Podeli:
Izvor: PIXSELL/Marko Prpic

Nakon što je u utorak u centru Zagreba vraćena bista Ivu Loli Ribaru mnogi su primetili kako na spomeniku stoji 'Ivo Lolo Ribar', a ne 'Ivo Lola Ribar', požurivši pritom na društvenim mrežama da prokomentarišu kako je u pitanju greška i neoprostivi gaf.

Ali, Lolo, a ne kao što je to uvreženo Lola, zaista je bio nadimak partizanu i najbližem saradniku Josipa Broza Tita.

Da je Ribaru zapravo nadimak bio Lolo, a ne Lola, pojasnili su njegovi brojni biografi ističući kako je najpoznatijem SKOJ-evcu nadimak dala majka.

Muharem Bazdulj, jedan od Ribarovih biografa, u svojoj knjizi ‘Kratka kronika obitelji Ribar’ navodi kako je partizanskom zvaničniku nadimak Lolo u detinjstvu nadenula majka Tonica, pojasnivši da se među njegovim društvom prema uobičajenim deklinacijama beogradskog govora Lolo s vremenom pretvorilo u Lola.

Takođe, nazivi knjiga njegovog drugog biografa Joze Petričevićanaslovljena su sa ‘Ivo Lolo Ribar’.

Pored toga, mnogi dosad nisu primetili kako je izvorni nadimak Lolo oduvek stajao na postamentu spomenika u Zagrebu koji početkom 90-ih devastiran, a bista otuđena.

Bistu, inače rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, u utorak je vratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ivo Lola Ribar bio je jedan od najistaknutijih ljudi jugoslavenskog revolucionarnog pokreta, a poginuo je 1943. godine u okolini Glamoča. Nakon rata proglašen je narodnim herojem, a o njegovoj popularnosti među mladima za vreme bivše države ponajviše govori čitav niz omladinskih organizacija koje su nosile upravo njegovo ime.