Protest hrvatskih penzionera: Zaustavimo siromaštvo

Region 10. okt. 201706:59 > 13:04
Podeli:
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Penzioneri su u šest hrvatskih gradova protestovali pod geslom "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti" u organizaciji Sindikata penzionera Hrvatske (SUH), kojim od vlasti traže da hitno donesu mere koje će postaviti barijeru daljem ubrzanom siromašenju penzionera.

Centralni protest održao se u podne u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića. Osim u Zagrebu protesti su se održali i u Puli, Splitu, Osijeku i Slavonskom Brodu. U Zadru će se održati u 16 sati.

Ministar rada Marko Pavić je podsetio da je Vlada usklađivanjem samo ove godine podigla penzije za 2,75 odsto, što je najveći porast u zadnjih deset godina. Pozvao je sindikat penzionera i sve koji su u nacionalnom veću da dođu u Ministarstvo i ponovno pokrenu djalog.

Sindikat penzionera Hrvatske traži povećanje penzija svima koji su se penzionisali nakon 1. januara 1999. za 19 odsto, promjenu modela porodične penzije, uvođenje minimalne penzije u visini od najmanje 50 odsto bruto minimalne plate, uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle penziju, novi model usklađivanja penzija i ukidanje zakona kojim se uvodi porez na nekretnine dok se ne urede zemljišne knjige.

Opširnije na hr.n1info.com.