Dodik: Referendum o Tužilaštvu BiH samo uz podršku opozicije

Region 08. okt. 201716:13 > 16:20
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će referendum o radu Tužilaštva i Suda BiH biti održan u RS, pod uslovom da taj referendum podrži opozicija.

„Ukoliko opozicija smatra da treba da održimo referendum po ovom pitanju, referendum će biti održan. Ako je opozicija uzdržana ili protiv, onda ćemo tražiti da se suspenduje referendum“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Odluka o održavanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH doneta je još u julu 2015. godine, ali je nedavno objavljena u Službenom glasniku RS, nakon što je opozicija zapretila krivičnim prijavama protiv osoba koje su sprečile objavljivanje odluka parlamenta u Službenom glasniku.

Opozicija je 2015. godine bila suzdržana prilikom glasanja o ovom referendumu, upozoravajući vlast da to dodatno može izolovati RS u međunarodnim krugovima, ali je vladajuća većina donela odluku o održavanju referenduma.

Dodik je nedavno najavio da će SNSD, čiji je on predsednik, tražiti suspendovanje odluke o referendumu, jer u RS ne postoji političko jedinstvo o tom pitanju.

„Ako opozicija kaže da neće referendum, mi to moramo da povučemo jer nemamo političkog jedinstva, jer opozicija beži od toga“, kazao je Dodik posle sednice Gradskog odbora SNSD-a u Banjaluci.

Komentarišući tvrdnju lidera NDP-a Dragana Čavića da je SNSD pod pritiskom međunarodne zajednice i SAD odustao od ovog referenduma, Dodik je kazao da je „loša politika koju su ovde gradili zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Ji i ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak vezana za njihovu samovolju“.

„Sada se vidi da je sve to bilo pogrešno i da je BiH propala zemlja, kako to definišu i u samom Kongresu SAD, a ne samo ja“, istakao je on, ponovivši da BiH „nema šanse i da je to bilo traćenje vremena i sudbine ljudi“.

Predsednik RS smatra da je potrebno da strane u BiH sednu i vide šta dalje, dodavši kako nije zadovoljan ustavnim rešenjima.

„Nismo zadovoljni ustavnim rešenjima u BiH. Vratite nas u ustavnu poziciju BiH i naše je legitimno pravo da se borimo za naša prava“, kazao je on.

Dodik je potvrdio da će se u ponedeljak u Banjaluci sastati sa predsedavajućim Prededništva BiH i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, najavljujući da će na sastanku biti reči i o problemima Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je osporila konstitutivnost Srbima u tom kantonu, mada su pre 15 godina na nivou BiH usvojene ustavne promene prema kojima su sva tri naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati, konstitutivni narodi na teritoriji cele države.

Dodik je još kazao da bi „možda bila dobra ideja“ da se održi zajednička sednica entitetskih vlada i Saveta ministara BiH, kako bi se „nešto pokušalo zajednički raditi“.

Komentarišući dešavanja u Narodnoj skupštini 13. septembra, kada je naoružana policija sprečila poslanike opozicije da uđu u salu gde je vladajuća većina nastavila skupštinsko zasedanje, predsednik RS je kazao da je ta akcija policije bila opravdana.

„Policija nije došla kod njih, već je stajala u hodniku i oni su došli do policije da izazovu nered i eksces. Policija nije išla u skupštinsku salu gde su remetili red“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, opozicija je želela destrukciju u Narodnoj skupštini, fizički blokrajući njen rad u velikoj sali, zbog čega se vladajuća većina premestila u malu salu.

„Policija je radila časno i pošteno svoj posao i stojim iza toga. Ako nedostaje odgovor na pitanje ko je pozvao policiju, evo ja kažem da stojim iza toga i da je to u redu, pa neka se sada sa mnom obračunavaju“, rekao je Dodik.