Nezaposleni arhitekta iz Banjaluke: Radije sviram na ulici

Region 04. okt. 201718:06 > 18:22
Podeli:
Izvor: N1

Nezaposleni mladi arhitekta iz Banjaluke za život zarađuje kao ulični svirač. Crta stripove i pravi animirane filmove. A, zaposlenje u struci, potražiće van granica Bosne i Hercegovine.

Bosana – zamišljena zemlja sa tri naroda na granici između Bosne i Hercegovine i naučne fantastike – prikazana je u stripu. Autor veruje da će jednog dana postati crtani film.

„To je inače moj diplomski rad na Arhitektonskom fakultetu, gde sam ga radio kao uvod u crtani film i tu arhitektonsku scenografiju crtanog filma. Sve naše stare kućice, naše stare nošnje sam dizajnirao u skladu sa slovenskom mitologijom“, kaže Mile Mićić, umetnik i arhitekta.

No, da bi to zaživelo, umetniku su potrebna sredstva. Za život zarađuje rasipanjem talenta za muziku i crtanjem po banjalučkim ulicama.

„Dosta ljudi su namršteni i onda kad stanu pored nas, vrati im se osmeh na lice. To je lepo vidjeti. Ili recimo kad sviram s drugom – on svira gitaru, a ja kahonto i deca baš vole taj zvuk kahonto, zvuk bubnja i stanu oko nas“, navodi Mićić.

Mićić je diplomirani arhitekta i već godinu dana je bez posla. Kaže da je njegovo zanimanje ovde obezvređeno i da neće da neće da radi za minimalac.

„Kod nas je posao u ovoj struci jako slabo plaćen. Posebno za razliku od zapadnih i arapskih zemalja, a da kod nas radim za minimalac, nešto mi se ne da“, istakao je Mićić

Priča nam da novac štedi za kartu u jednom pravcu u nadi da će u svojoj struci biti bolje plaćen.