Aerodrom na ostrvu Krk čvorište za prevoz oružja u Siriju

Region 04. okt. 201718:22 > 18:29
Podeli:
Izvor: N1

Aerodrom Rijeka na ostrvu Krk postala je logistička baza za velike teretne avione koji prevoze municiju i neindentifikovane vojne zalihe u Siriju. To su otkrili novinari Balkanske mreže istraživačkog novinarstva (BIRN), a delimično potvrdio i hrvatski ministar odbrane.

Oružje, kao što je BIRN ranije pisao, stiže iz istočne Evrope. Dokumenti pokazuju kako su zemlje bivše Jugoslavije i Istočne Evrope zaradile milione evra u ovoj operaciji.

BIRN donosi informacije da je u poslednjih šest meseci 14 teretnih aviona preko Krka prenosilo oružje i municiju u zaraćena područja na Bliskom istoku.

„Ono što su naši dokazi pokazali da je Hrvatska postala važno čvorište za Pentagon za prevoz oružja i vojne opreme na Bliski istok. Donedavno je taj centar bila Nemačka. No, posao je propao zbog razilaženja Pentagona i Berlina u stavovima oko Sirije u 2016. To je prisililo Pentagon da nađe novu rutu“, objašnjava urednik u BIRN-u Lorens Marzuk.

Američka administracija, ipak, odbija da potvrdi da su koristili Nemačku za prenos vojne opreme u Siriju.

Sastanak hrvatskog ministra odbrane i nemačke ministarke odbrane donosi potvrdu o saradnji s Amerikom na polju izvoza oružja.

„Jasno je u okviru saradnje, partnerstva, prijateljstva, kao i ostale države u okviru partnerstva koristi se hrvatska infrastruktura, ali ta infrastruktura se koristi po svim međunarodnim sporazumima, programima i to je nešto što partner saveznik i prijatelj radi“, objašnjava hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević.

Kakva je bila uloga Berlina pre nego što je Krk postao ključna tačka pokušali smo da saznamo od nemačke ministarke. Ali ona bez komentara, a domaćin štur.

„Nemačka je taj posao radila pre, trebali ste pitati ministarku pre“, kaže Krstičević.

No, kad je o Siriji i snabdevanju pobunjenika reč – ćutanje. I aktualna i bivša vlast negiraju upoznatost s ovom temom.

„Nisam čitao tu vest“, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Od aprila je zabeleženo deset letova Pentagonovih aviona s Krka do američke vazduhoplovne baze Al Udeid u Kataru, a poslednji je poletio 25. septembra. Svaki je imao posebnu oznaku „CBM“ koja ukazuje da se radi o teretnom prevozu Pentagona. Međutim, pre sletanja na aerodrom Rijeka imali su oznake komercijalnih letova, što znači da su vojni teret preuzeli u Hrvatskoj.

O koliko je velikom biznisu reč najbolje pokazuju brojke do kojih su došli istraživači BIRN-a.

Od ukupno 2.2 milijarde dolara koje je Pentagon navodno izdvojio u ove svrhe dosad je potrošeno 718 miliona dolara na naoružanje sirijskih pobunjenika. Hrvatska u tom kolaču učestvuje s 6.3 miliona dolara, a zemlje iz susedstva – BiH s 33.5 miliona dolara odnosno Srbija s 33.2 miliona dolara.

Ovo nije prvi put da se Hrvatska spominje u kontekstu prevoza i prodaje oružja na zaraćenim područjima Bliskog istoka. Zid tišine vladajućih je postojan od vlade do vlade, iako je Hrvatska kao članica EU potpisnik ugovora o izvozu oružja koji izričito zabranjuje zabranu izvoza oružja u slučaju mogućnosti da oružje završi u trećoj zemlji pod neželjenim okolnostima.

Pitanje je samo završava li oružje u ovom biznisu teškom milijarde dolara uvek u pravim rukama ili ipak u nekontrolisanim islamističkim grupama.