Dodik odustao od referenduma o Tužilaštvu i Sudu BiH

Region 19. sep 201717:52 > 17:54
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će RS suspendovati odluku o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilastva BiH. Dodao je da suspendovanje odluke o referendum "nije znak slabosti, već procene da u ovom trenutku ne bi bilo političkog konsenzusa o tom pitanju".

Narodna skupština RS je u julu 2015. godine donela odluku o raspisivanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH, ali ta odluka do danas nije objavljena u Službenom glasniku RS.

Opozicija je zahtevala objavljivanje te odluke u Službenom glasniku RS, a najavila je i krivične prijave protiv odoba koje su odgovorne što ta odluka nije ozvaničena.

Dodik je naveo da opozicija u parlamentu nije ni podržala odluku o ovom referendum, ali da je njeno pravo da traži da odluka bude objavljena u Službenom glasniku.

„Ako se ovih dana ta odluka i objavi u Službenom glasniku, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će ući u parlament i izglasati suspenziju, jer Republika Srpska ima u vidu međunarodne odnose“, kazao je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, Katalonija, koja je mnogo moćnija od RS, ima puno problema da organizuje referendum. Dodik je ocenio da će narod u RS „jednog dana izaći na referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH“.

Predsednik RS i lider SNSD-a nedavno je javno objavio da RS odustaje od referenduma o nezavisnosti, čije je održavanje bilo definisano Deklaracijom SNSD-a donetoj 2015. godine.

Odustajanje od ova dva referenduma od Dodika su, kako je sam ranije potvrdio, tražili američki zvaničnici. On je krajem prošle godine izjavio da SNSD „neće odustati od svojih politika“.