Plenković: Spremni smo na dijalog o granici sa Slovenijom

Region 14. sep 201717:24 > 17:31
Podeli:
Izvor: N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska ostaje pri stavu da ne priznaje arbitražnu presudu o razgraničenju na moru i kopnu sa Slovenijom, da nema govora o popuštanju, ali da je otvorena za dijalog.

On je to izjavio posle sastanka u Zagrebu s predstavnicima parlamentarnih stranaka od kojih je tražio podršku za bilateralno rešavanje graničnog spora sa Slovenijom.

„Postigli smo visok stepen razumevanja da je nužno nastaviti bilateralne razgovore i dijalog sa slovenačkom stranom o granici, ali i o nizu drugih otvorenih pitanja“, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

On je dodao da su na sastanku razmotreni dalji koraci i da su sve stranke potvrdile da ostaju pri stavu da se ne prihvati odluka arbitražnog suda.

Premijer Hrvatske je više puta rekao da je Slovenija prijateljska zemlja i da se svi razgovori „nastavljaju u tom duhu da bi se kreirala pozitivna atmosfera u kojoj će se izbeći bilo kakvo podizanje tonova“.

Nekoliko puta je ponovio da je za Hrvatsku arbitražna presuda nevažeća, jer je postupak arbitraže zbog slovenačkih postupaka kompromitovan i odbacio tumačenja iz Slovenije da današnje konsultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka predstavljaju popuštanje.

„To je jedan odgovoran potez, a ne popuštanje“, rekao je Plenković i dodao da „nikakvo popuštanje ne dolazi u obzir“.

Premijer je rekao da sledi priprema za posetu slovenačkog premijera Mire Cerara, koja će, kako veruje, biti potvrđena za dve nedelje. Ta poseta će biti prilika da se razgovara o svim otvorenim pitanjima, dodao je Plenković.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je krajem juna da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Hrvatska za razliku od Slovenije ne priznaje odluku, jer se 2015. povukla iz arbitraže pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Slovenija, s druge strane, traži poštovanje i primenu arbitražne odluke.