Dikić: U Crnu Goru sam došao zbog Ostroga i zbog bolesti

Region 06. sep 201711:02 > 11:17
Izvor: Printscreen/RTCG

Penzionisani komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić rekao je na početku suđenja optuženima za pokušaj terorizma u Crnoj Gori da će izneti odbranu i pored toga što je njegovo zdravsteno stanje pogoršano.

„Ne želim da moje zdravstveno stanje utiče na tok postupka. Neću otežavati tok postupka i spreman sam da iznesem odbranu… Daću sve od sebe da se ova neosnvana optužba razotkrije“, rekao je Dikić na početku suđenja u Višem sudu u Podgorici.

Dikić je u sudnici kazao da je optužnica „neosnovana, lažna, izmišljena“i da je „najobičnija bajka“. On je izrazio nadu da će njeni „autori odgovarati“, a specijalnog tužioca Milivoja Katnića optužio za pritiske tokom istrage.

„Nikada nisam bio pripadnik kriminalne organizacije i nikada neću ni biti“, kazao je Dikić kome je, po tvrdnjma advokata, pogoršano zdravlje, ali se odlučio da iznese odbranu i ne utiče na tok sudjenja.

Dikić je iznoseći odbranu rekao da nije znao da postoji organizovana kriminalna organizacija, koja je za cilj imala nasilnu promenu vlasti u Crnoj Gori i dodao da ga politička situacija u toj zemlji nikada nije interesovala.

„I zato ne postoji moja lična odgovornost, zato ne osećam nikakvu krivicu“, rekao je Dikić.

Dodaje da bi o kriminalnom planu, da je znao za njega, obavestio nadležne organe z Srbiji.

„Ne bih dozvolio da mi se ovde sudi za nešto što ne postoji. Nažalost, ja ništa nisam znao, tu je problem. Kristina je moja prijateljica koja je prihvatila da dođemo u Crnu Goru, da obiđem Ostrog, pomolim se i kupim nešto alternativnih medikamenata“, kazao je Dikić, govoreći o Kristini Hristić, koja je uhapšena iz istih razloga i koju tužilaštvo tereti za pokušaj terorizma.

Advokati penzionisanog policijskog generala kažu da Dikić boluje od kancera i da mu se stanje pogoršalo.

Dikić kaže da od svih optuženih poznaje samo Kristinu Hristić, sa kojom je u Crnu Goru došao turistički, i Aleksandra Sinđelića, koji je dobio status svedoka saradnika, za kojeg kaže da je upoznao prošle godine.

Sinđelić, prema Dikićevim navodima, uopšte nije bio sumnjiv: „Nije govorio ništa neobično… Nisam znao da postoji kriminalna organizacija, i da je Sinđelić njen pripadnik, niti sam uopšte znao da postoji neki kriminalni plan nasilne promene vlasti u Crnoj Gori“, kazao je Dikić.

Njegov advokat Milan Petrović rekao je da zbog zdravstvenog stanja Dikića neće tražiti odlaganje suđenja, ali je kazao da je njegovo stanje pogoršano i da su lekari, koji su imali uvid u najnovije nalaze s kraja avgusta, konstatovali da ima „indicija o recidivu kancera“, zbog čega je tražio da se pronađe način za Dikićevo adekvatno lečenje.

Petrović je tražio od suda da naloži zatvorrskim vlastima da odbrani dostave medicinsku dokumentaciju kako bi sud imao uvid u ta dokumenta.

U Višem sudu u Podgorici danas je počelo suđenje grupi od 14 crnogorskih, srpskih i ruskih državljana, optuženim da su pripremali i učestvovali u pripremi zavere na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, a koja je, prema optužnici, za cilj imala nasilnu smenu vlasti, proglašenje izborne pobede opozicionog Demokratskog fronta (DF) i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

U sudnici su specijalni tužilac Milivoje Katnić i desetorica optuženih među kojima i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.

U odsustvu se sudi ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su označeni za organizatore neuspelog plana, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, koje je Srbije odbila da izruči Crnoj Gori.

Suđenje je direktno prenosilo nekoliko televizija u Crnoj Gori.