Reakcije na Deklaraciju u BiH – Softić kaže da je licemerna

Region 02. sep 201719:58 > 20:05
Podeli:
Izvor: N1

Deklaracija o zaštiti i očuvanju srpskog naroda u startu izaziva različite konotacije, komentare, reakcije, iako do sada nije napisano ni slovo.

Potpredsednik Stranke demokratske akcije kaže da ovakvim potezima zvaničnici Srbije imaju problem sa iskrenošću, jer deklaracija podrazumeva samo jedan narod, dok podržava segregaciju drugih, kao u Republici Srpskoj.

„I, logično, postavlja se pitanje zbog čega bi samo građani srpske nacionalnosti bili pomagani od strane susedne zemlje. Koliko vidimo u toj deklaraciji treba da se reši pitanje srpskog jezika i ujednačavanje nastavnih planova i programa. Pomalo licemerno zvuči brinuti se za ovakve stvari, a istovremeno u drugom entitetu, Republici Srpskoj, osporavati bosanski jezik i uskraćivati pravo povratnicima da njihova deca izučavaju maternji jezik. Mislim da je to još jedna u nizu dnevno-političkih potreba, kad su ovakve deklaracije u pitanju“, kaže Softić.

Ona je, pre svega, najvažnija Aleksandru Vučiću, smatra analitičar Enver Kazaz, jer se on nalazi pred najvećim izazovom, a to je Kosovo.

„Vučiću je potreban manevar da se pojavi kao veliki nacionalni lider koji će onda još čvršće povezivati Republiku Srpsku i Kosovo, i da razvije fantazmu o nekom mogućem jedinstvu svih srpskih teritorija, ako ne administrativno-političkom,onda u svakom slučaju jedinstvu kome će težiti, nečemu takvom. Dodiku je takva deklaracija potrebna jer je bukvalno ekonomski opustošio Republiku Srpsku“, navodi Kazaz.