Milanović: Proširenje EU nije u fokusu

Region 28. jan 201514:59 > 15:10
Izvor: N1

Predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Saboru da proširenje Evropske unije već neko vreme nije u fokusu evropske politike i da se situacija u tom smislu neće uskoro promeniti.

Premijer najmlađe članice Unije naglašava da je Hrvatska među onim državama članicama koje se zalažu da politika proširenja ne bude zaboravljena na „duže staze“.

„Smatramo da EU mora aktivnije iskoračiti prema BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Kosovu. Taj iskorak, uz insistiranje na usvajanju visokih standarda, geopolitička je nužnost i najefikasnije sredstvo za smirivanje svih vrsta međudržavnih, međuetničkih i socijalnih napetosti na ovom prostoru“, naveo je Milanović.

Predsednik Vlade je dodao, osvrnuvši se na teroristički napad na redakciju francuskog lista „Šarli Ebdo“, da će to sigurno dovesti do puno većeg angažmana cele Evropske unije na pitanjima unutrašnje bezbednosto i sprečavanja akcija islamističkih terorista.

Smatra da je neophodan aktivniji pristup u sprečavanju radikalizacije mladih ljudi i njihovog regrutovanja među teroriste, kao i nadzor boraca koji se vraćaju u Evropu iz Sirije i Iraka.

Prema rečima Milanovića, ono od čega Evropa u tom odnosu nikako ne sme da odustane jesu „sloboda mišljenja i sloboda govora, najviše vrednosti savremene civilizacije“.