Čović: Vučić i Grabar Kitarović u BiH krajem avgusta

Region 14. avg. 201712:05 > 12:11
Podeli:
Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je da bi krajem avgusta ili početkom septembra BiH trebalo da posete predsednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Čović je ocenio da je dobro što su Kolinda Grabar-Kitarović i Vučić prihvatili poziv da dodju u BiH.

„Svrha ovih susreta je da se BiH, ponovo, na jedan pozitivan način stavi u središte njihovih zanimanja, kao i da se razgovara o svim otvorenim pitanjima od značaja za sve tri zemlje“, kazao je Čović u intervjuu za „Večernji list“, izdanje za BiH.

On je ocenio da poseta Vučića BiH ima posebnu težinu, jer se u prethodnom periodu jako dugo dogovarala i poseta prethodnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

„Zbog naših unutrašnjih previranja, ništa se nije dogodilo. Upravo iz tog razloga, poseta Vučića ima dodatnu težinu“, kazao je Čović.

On je najavio da bi posle posete Kolinde Grabar-Kitarović i Vućiča BiH bilo moguće razgovarati i o trilateralnom sastanku, koji će „dodatno osnažiti uzajamno partnerstvo tri zemlje i dati zamah operativnom rešavanju otvorenih pitanja na nivou odgovarajućih komponenti izvršne vlasti”.

Prema njegovim rečima, jedna od poruka sa tih sastanaka je da se političari ne smeju vraćati u prošlost i problemima iz devedesetih godina, već gledati šta donosi prosperitet u ovom trenutku i za budućnost ovih zemalja i naroda.