Posle serije o Izetbegoviću, Dodik predlaže film o Karadžiću

Region 14. avg. 201711:08 > 11:19
Podeli:
Izvor: Anadolija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je serija o Aliji Izetbegoviću, koju producira turska državna televizija (TRT) način da se opere njegova biografija. S druge strane, on predlaže da se snimi film o Radovanu Karadžiću.

Dodik kaže da je vrhunac svega to što je Bakir Izetbegović učestvovao u radu ekipe koja snima film o njegovom ocu i da se pojavio u Tarčinu, mestu gde su Srbi bili zatvarani, „gde je njegov otac dolazio da vidi da li je to mučenje bilo dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu“.

Predsednik RS je u izjavi za Srnu rekao da je Alija Izetbegović napisao Islamsku deklaraciju, kao i da je bio poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svetskom ratu.

„Imajući u vidu sve to i činjenicu da je Aliju Izetbegovića, kako je saopštio Haški tribunal na dan njegove smrti, samo smrt sprečila da ne završi u Haškom tribunalu i odgovara za zločine, ovo vidimo kao način da se opere njegova biografija“, rekao je Dodik za Srnu.

Prema njegovim rečima, „ispade“ da je Radovan Karadžić jedino kriv što je živ i što je otišao u Hag da mu se tamo sudi.

Dodao je da Radio-televizija Republike Srpske treba da snimi film o Radovanu Karadžiću i njegovom učešću „u borbi za slobodu srpskog naroda“.

Dodik je rekao da Vlada treba da obezbedi sva neophodna sredstva da bi taj film u najskorije vreme bio snimljen.

„Ako može Alija Izetbegović da ima taj film uz asistenciju sina Bakira, onda ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu Karadžiću i njegovoj ulozi“, zaključio je Dodik.

Turska televizija TRT započela je prošle nedelje snimanje serije od šest epizoda pod naslovom „Alija“. Serija se bavi epizodama iz života Alije Izetbegovića, koje su scenaritsti uz konzultaciju s članovima porodice procenili najvažnijim. U seriji se uz Aliju Izetbegovića, našlo mesta iz za likove supruge Halide, ćerke Sabine, sina Bakira, pa čak i njegove supruge Sebije.

Serija „Alija“ u celosti je turski proizvod, uključujući i glumce, a jedino je reditelj Ahmed Imamović iz BiH. Producenti su uoči početka snimanja objavili da ceo projekat ima direktnu podršku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.