Novinarska udruženja osudila pretnje smrću Draganu Bursaću

Region 09. avg. 201715:01 > 15:04
Podeli:
Izvor: N1

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, osudila je pretnje smrću koje su preko društvenih mreža upućene novinaru Draganu Bursaću i saopštila da očekuje da će počinilac u najkraćem roku biti procesuiran.

Ta platforma pozdravila je i brzu reakciju MUP Republike Srpske koji je uhapsio osobu koja je pretila ovom banjalučkom novinaru.

Draganu Bursaću upućene su pretnje smrću zbog teksta „Šutio sam dok je Bihać granatiran“, u kojem se autor priseća trogodišnje opsade Bihaća koji je s jedne strane opkolila Vojska SAO Krajine, a s druge Vojska Republike Srpske, kao i akcije „Oluja koja je potom usledila.

Predsednik udruženja BH Novinari Marko Divković ocenio je da su „ponovljene pretnje Draganu Bursaću, upućene preko društvenih mreža, samo dokaz da slobodno i javno mišljenje, suprotno službenim stavovima, nije dopušteno niti dobrodošlo“.

„Bilo kakve pretnje novinarima, nedopustive su i predstavljaju grubo kršenje medijskih i ljudskih prava i sloboda. Ponovljene pretnje smrću zbog javno iznesenog stava, zahtevaju hitne i odlučne mere pravosudnih organa i institucija. Prisiljavanje bilo koga, posebno prisiljavanje novinara de misle i pišu kako se sviđa stranci, pojedincu, grupi, ili vlasti, vraća nas u doba jednoumlja. Očekujem da nadležni kazne počinioca ovog teškog nedela kakvo je pretnja smrću“, izjavio je Divković.

Ovo je treća veoma ozbiljna pretnja Bursaću od avgusta prošle godine.

Bursaću su, pre mesec dana, upućene pretnje smrću zbog teksta „Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“, o skupu podrške Ratku Mladiću, koji je bio najavljen za 11. juli, dan u kojem se obeležava godišnjica srebreničkog genocida. Dodaje se da do ovog slučaja niko od počinilaca nije procesuiran.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara upozorava da je svaki napad na novinara napad na slobodu govora i izveštavanja.

„I ovaj napad, zbog sadržaja novinarskog teksta ili priloga, smatramo nedopustivim i opasnim napadom na slobodu izveštavanja. Podsećamo, da svaki napad na novinare i medije, zapravo, predstavlja atak na sve građane“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se očekuje da će počinilac u najkraćem roku biti procesuiran, čime će do javnosti stići jasna poruka da će svako slično neprihvatljivo ponašanje prema novinarima biti ekspresno sankcionisano.

Regionalna platforma podržava udrugu/udruženje BH Novinari i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora i poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od bosanskohercegovačkih vlasti zahtevaju hitno procesuiranje počinioca.

U prvih sedam meseci ove godine, računajući i poslednji incident, u Bosni i Hercegovini je evidentirano 36 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih pretnji i fizičkih napada na novinare.

Saopštenje su potpisali: Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.